Για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα τοποθετείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης, τα μνημονιακά νομοσχέδια εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία.  Τώρα όμως, σημειώνει, θα ψηφίζονται με χαρακτηριστικά άνεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί γι’ αυτό.

«Για να έρθει σ’ αυτό το σημείο η ελληνική δημοκρατία είχε προηγηθεί ο βαθύτατος τραυματισμός της» σημειώνει και αναφέρει ως παράδειγμα το δημοψήφισμα όπου όπως σημειώνει, το αποτέλεσμά του αγνοήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός, επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης, καλείται να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτύχει.

Προκειμένου να λειάνει τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, προσθέτει ο πρώην υπουργός, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την επαναδιαπράγμευση ορισμένων σημείων του μνημονίου, για την αναδιάρθρωση του χρέους και για την ολομέτωπη σύγκρουση με τους ολιγάρχες.

«Το πρόβλημα συνίσταται στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας της άνωθεν υποσχέσεις, εν μέσω των αυστηρών και δύσκολων συνθηκών που επιβάλει η συμφωνία, που μόλις υπογράφηκε» υπερθεματίζει.