Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Την Τετάρτη ορκίζεται πιθανότατα η νέα κυβέρνηση, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ως προς την σύνθεση του νέου σχήματος. 

Μέχρι στιγμής έχει συζητήσει για τους υπουργήσιμους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τον Πάνο Καμμένο και επίσης μόνο για την πιθανότητα οργανωτικών αλλαγών στην δομή των υπουργείων. 

Σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ τα πράγματα πιθανότατα δεν αλλάζουν πολύ με τον πρόεδρό τους να διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του Άμυνας καθώς το Μαξίμου διαψεύδει ότι προτίθεται να του δώσει υπουργείο που θα προκύψει από την συγχώνευση του Προστασίας του Πολίτη και του Δικαιοσύνης. 

Ο πρωθυπουργός  εμφανίζεται διστακτικός, σύμφωνα με πληροφορίες και για δημιουργία κάποιου χαρτοφυλακίου που θα ασχοληθεί με το μνημόνιο και μάλιστα συνεργάτες του υποβαθμίζουν την πιθανότητα να γίνει υπουργείο Μνημονίου, αφήνοντας ανοιχτή το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κάποια γραμματεία που θα τρέχει τις μνημονιακές υποχρεώσεις. 

Ενδέχεται το Πολιτισμού να μετεξελιχθεί σε υπουργείο Πολιτισμού και Νεολαίας, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα διάσπασης του Ανάπτυξης που τώρα περιλαμβάνει και το Μεταφορών-Υποδομών και το Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Πάντως, στην κυβέρνηση ξαναμπαίνουν σίγουρα οι: Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Πιθανότατα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραμένει ο Γιάννης Δραγασάκης καθώς οι πληροφορίες δεν τον εμφανίζουν να επιδιώκει την Προεδρία της Βουλής.. Σε αντίθεση με τον Νίκο Βούτση που επιθυμεί να προταθεί για το θεσμικό αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, ωστόσο όπως ο ίδιος διευκρινίζει δεν έχει κάνει καμία συζήτηση προς το παρόν με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του πανεπιστημιακού και βουλευτή Κώστα Γαβρόγλου και το Πολιτισμού το όνομα του βουλευτή της β’ περιφέρειας και παλαιού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου. Δεν αποκλείεται να μπει στην κυβέρνηση ο Γιάννης Μπαλάφας, όπως επίσης ανοιχτό είναι το θέμα της συμμετοχής του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου όπως όλα δείχνουν δεν θα επιστρέψει ως αναπληρώτρια στο Μετανάστευσης.

Ερωτηματικό είναι ποιος θα αναλάβει γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, καθώς ο Σπύρος Σαγιάς δεν εμφανίστηκε χθες στην ορκωμοσία του πρωθυπουργού όπως την προηγούμενη φορά.