Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Για κυβερνητικό σχήμα χωρίς μεγάλες εκπλήξεις προϊδεάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα ωστόσο παραμένει: έχει άσο στο μανίκι ο Α. Τσίπρας, μια προσωπικότητα που να σηματοδοτεί είτε το άνοιγμα προς την κοινωνία είτε το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά; Αν όχι, τότε θα έχει χαθεί ίσως μια ευκαιρία… 

Από εκεί και πέρα στη θέση του Προέδρου της Βουλής οδεύει, όπως όλα δείχνουν, ο Ν. Βούτσης, πράγμα που συνεπάγεται ευρύτερες ανακατατάξεις στο υπουργικό σχήμα, καθώς, αν αυτός επιλεγεί για τη θέση του ΠτΒ, τότε αδειάζει η θέση του υπουργού Εσωτερικών. Ο πολιτικός του φίλος Π. Σκουρλέτης είναι πιθανό να τον αντικαταστήσει, στην περίπτωση αυτή όμως, σημαίνει ότι ανοίγει μια άλλη «τρύπα» στην κυβέρνηση, καθώς θα έχει αδειάσει η θέση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ.ο.κ. 

Η σύνθεση της κυβέρνησης αρχίζει από τους υπουργούς Επικρατείας Ν. Παππά και Α. Φλαμπουράρη (αντιθέτως καταγράφονται ενστάσεις για τον τρίτο υπουργό, Π. Νικολούδη). Περισσότερο σίγουρα φαντάζουν τα πράγματα για τους Ι. Δραγασάκη (σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης), Ν. Κοτζιά (υπουργό Εξωτερικών), Ε. Τσακαλώτο (υπουργό Οικονομικών), Γ. Σταθάκη (υπουργό Οικονομίας) και Γ. Κατρούγκαλο (υπουργό Εργασίας), ενώ η περίπτωση του Γ. Χουλιαράκη φαντάζει ως η καλύτερη για τη νεοπαγή θέση του συντονιστή εφαρμογής του Μνημονίου (άγνωστο παραμένει αν θα είναι υπουργός ή υφυπουργός). 

Την ίδια στιγμή, η κίνηση των «53» πιέζει για τη μετακίνηση του Π. Κουρουμπλή από το Υπουργείο Υγείας σε άλλο Υπουργείο, αλλά και για τον ολικό αποκλεισμό του Ι. Πανούση (εκτός από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το όνομά του έχει ακουσθεί και  για το Δικαιοσύνης, για το οποίο... ερίζουν πάντως οι κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Παρασκευόπουλος). Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το Μέγαρο Μαξίμου για δύο υπουργούς, γένους …θηλυκού: τις κυρίες Χριστοδουλοπούλου και Φωτίου, με κατά καιρούς ατυχείς δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. 

Την ίδια ώρα, η ιδέα των υπερ-υπουργείων φαίνεται πως κάπου εδώ ολοκληρώνει τον κύκλο της, καθώς θα προκριθεί μάλλον, το «σπάσιμο» των Υπουργείων, δεν αποκλείεται όμως να γίνει οικονομία… προσώπων από τους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς.