Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Αμέσως μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό σχήμα, θα τρέξουν και οι αναγκαίες αλλαγές στο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, με εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και γραμματέα. 

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, για γραμματέας προαλείφεται ο Παναγιώτης Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας σήμερα, αν και ακούγεται τελευταία και το όνομα του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου –το μυστήριο θα λυθεί εν μέρει σήμερα πάντως, με την ανακοίνωση της σύνθεσης της ομάδας που θα εδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο Παναγιώτης Ρήγας ανήκει στη φιλοευρωπαϊκή μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστή και ως «Πλατφόρμα 2010» (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Δούρου, Ζαχαριάδης κ.α.), και από την άποψη αυτή ο Αλέξης Τσίπρας ξεφεύγει από τη στενή ομάδα των «προεδρικών» και εμπιστεύεται τη Νο2 θέση του κόμματος σε ένα πρόσωπο που είναι εκτός αυτής. Είναι -αν τελικώς καταλήξει στον Π. Ρήγα- μια κίνηση αναγνώρισης προς την «Πλατφόρμα 2010» για τη στήριξη που εκείνη του παρείχε τις δύσκολες ώρες της διάσπασης –αποχώρησης μεγάλου μέρους του κόμματος, σημείωναν κομματικά στελέχη. 

Σε ανύποπτο χρόνο, προ 4μηνου, ο Π. Ρήγας κατέθετε, μέσω της «Αυγής», την προσέγγισή του για το πώς πρέπει να είναι το κυβερνών κόμμα. Επί λέξει έγραφε:

«το κόμμα δεν είναι και δεν θα είναι «προϊσταμένη αρχή» της κυβέρνησης, αλλά βεβαίως και δεν θα είναι απλός παρατηρητής των κυβερνητικών ενεργειών... Χρειάζεται σημαντικές αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται να γίνει πιο μαζικό και μαχητικό κόμμα, να υπερβεί τις παθογένειες και τις αδυναμίες του, να πάρει σάρκα και οστά η συνεδριακή απόφαση για κόμμα των μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να είναι κόμμα ενιαίο και δημοκρατικό, με ανοιχτά ρεύματα ιδεών, όχι ομοσπονδία τάσεων, μηχανισμών, «καπετανάτων», προσωπικών στρατηγικών μέσω θεσμικών ρόλων που θα αγνοεί την ψυχή και την ανιδιοτέλεια των μελών του τη συλλογική προοπτική, αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα». 

Ίσως τώρα του δοθεί και η δυνατότητα να εφαρμόσει όσα έγραφε…