Η Κομισιόν μελετά το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, με αφορμή τη μεταναναστευτική κρίση.

Όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να θεωρήσει ως «εξαιρετική περίσταση» την μεταναστευτική κρίση, το οποίο θα επιτρέψει τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Συγκεκριμένα, η Αυστρία και η Ιταλία ζητούν από τις Βρυξέλλες να εφαρμόσει μια διάταξη του συμφώνου σταθερότητας που επιτρέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα, σε περιπτώσεις «εξαιρετικών περιστάσεων», να ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ, χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις.

«Είναι αλήθεια ότι τα κείμενα του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης προβλέπουν την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων» δήλωσε ο Μοσκοβισί στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για την κατανομή των προσφύγων, ο Μοσκοβισί είπε επίσης ότι το ενδεχόμενο να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιδρούν στο σύστημα κατανομής δεν είναι «ένας μηχανισμός που υποστηρίζει η Κομισιόν».

«Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, κατά την έννοια του Συμφώνου, και εάν μπορεί κανείς να προβλέψει ένα είδος ρήτρας ευελιξίας, σε κάποια αναλογία. Θα θέσουμε αυτό το θέμα. Θα δώσω τα στοιχεία που θα επιτρέπουν στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο να διαμορφώσει άποψη», είπε ο Μοσκοβισί υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι κίνητρο για δημοσιονομική χαλάρωση» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.