Τον γρίφο της κυβέρνησης προσπαθεί να λύσει ο Πρωθυπουργός, μετά και τις αντιδράσεις της ομάδας των «53» σχετικά με τα υπουργεία που διεκδικούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Οι διαβουλεύσεις στο Μαξίμου είναι πυρετώδεις...

Οι ενστάσεις επικεντρώνονται στα πρόσωπα του Τέρενς Κουίκ, του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος νωρίτερα έσπευσε στην Κουμουνδούρου, αλλά και της Σταυρούλας Ξουλίδου. Αγκάθι είναι και η θέση του Παναγιώτη Κουρουμπλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να παραμείνει στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και ο Γιάννης Πανούσης που αποτελεί κόκκινο πανί για τους αντιδρώντες της Κουμουνδούρου. 

Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος, ωστόσο, να ορίσει ένα στέρεο και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα, χωρίς να επηρεαστεί από «εσωκομματικές ισορροπίες», καθώς καλείται να κυβερνήσει, εφαρμόζοντας ένα απαιτητικό πρόγραμμα χωρίς πειραματισμούς και περίοδο χάριτος. Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα οριστικοποιηθεί σήμερα, ώστε να ορκιστεί την Τετάρτη το πρωί και ο Πρωθυπουργός να φύγει για τις Βρυξέλλες με «διαπιστεύσεις κυβερνησιμότητας»

Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις, ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε καραμπόλες και μετακινήσεις βασικών κυβερνητικών στελεχών. Πολλά θα είναι τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα υπουργοποιηθούν, με ανοιχτά τα ονόματα του Γιάννη Μουζάλα και του Κώστα Γαβρόγλου για το υπουργείο Παιδείας. 

Ο βασικός κορμός της κυβέρνησης θα παραμείνει με μικρές αλλαγές, ενώ αποφασίστηκε η μετονομασία και το «σπάσιμο» υπερυπουργείων, μετά τη δυσλειτουργία που διαπιστώθηκε στα ογκώδη χαρτοφυλάκια.

Τις καραμπόλες θα καθορίσει εν πολλοίς ο ρόλος που θα αναλάβει ο Νίκος Βούτσης, καθώς εάν επιβεβαιωθούν οι σκέψεις για την Προεδρία της Βουλής, θα πρέπει να βρεθούν αντίστοιχα πρόσωπα σε κομβικής σημασίας υπουργεία. Για παράδειγμα, θα πρέπει να καλυφθεί η θέση του υπουργού Εσωτερικών, με τον Πάνο Σκουρλέτη να παίζει ανάμεσα σε αυτό και στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που θα σηκώσει και μεγάλο βάρος των επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στην αγορά ενέργειας. 

Καθοριστικό για τη νέα κυβέρνηση είναι το υπουργείο Οικονομικών και αν θα παραμείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επιπλέον, ανοιχτό είναι το ζήτημα της δημιουργίας υφυπουργείου παρά τω Πρωθυπουργώ που θα αναλάβει όλο το βάρος της επίβλεψης, εφαρμογής και υλοποίησης των μνημονιακών μέτρων. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι να δημιουργηθεί ένα «Υπουργείο Προγράμματος» ή «Υπουργείο Μνημονίου» επί της ουσίας, που θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωπαίους για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Για τη θέση αυτή προκρίνεται ο τεχνοκράτης Γιώργος Χουλιαράκης, που έχει διαπραγματευτική εμπειρία και δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς

Κλειδωμένοι στο νέο υπουργικό είναι οι Νίκος Παππάς στο πλευρό του Πρωθυπουργού, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Κοτζιάς στο Εξωτερικών, Γιώργος Σταθάκης στο Οικονομίας και Μάρδας-Αλεξιάδης στο οικονομικό επιτελείο, Νίκος Ξυδάκης στο υπουργείο Πολιτισμού. 

Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως όλα δείχνουν θα περάσει σε κεντροδεξιά χέρια μετά από εισηγήσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος θα παραμείνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.