Εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προτεινόμενο σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Αυτό ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας, με την προεδρία του Λουξεμβούργου να επιβεβαιώνει ότι δόθηκε πράσινο φως με μεγάλη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το μήνυμα της Τσεχίας, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά της πρότασης ψήφισαν η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Η Φινλανδία απείχε.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν:

Σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών έλαβαν μία σημαντική αποφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη μέλη, που έχουν επηρεαστεί άμεσα από την προσφυγική κρίση, λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφού του η Κομισιόν προώθησε αυτήν την πρόταση. Η Επιτροπή καλωσορίζει τις προσπάθειες όλων των κρατών μελών για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα και χαιρετίζει την ακούραστη εργασια της προεδρίας του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, η Ε.Ε. είναι τώρα σε θέση να μετεγκαταστήσουν συνολικά 160.000 ανθρώπους με σαφή ανάγκη διθνούς προστασίας τα επόμενα δύο χρόνια. Η Κομισιόν και οι υπηρεσίες της Ε.Ε. θα οργανώσουν μαζί με τα κράτη μέλη την απαραίτητη συνεργασία για να λειτουργήσει ο μηχανισμός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εργαστεί σταθερά και συνεχώς για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα των προσφύγων και της μετανάστευσης. Η μετεγκατάσταση είναι μέρος μια συνολικής προσέγγισης για της συνεχιζόμενης κρίσης των προσφύγων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένουν πλέον να προχωρήσουν στις άλλες προτάσεις που έγιναν από την Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των Ασφαλών Κρατών Καταγωγής και την περαιτέρω μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, στο επόμενο συμβούλιο των υπουργοών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα οι βαθύτερες αιτίες της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Γι' αυτό αύριο οι ηγέτες των κρατών θα συζητήσουν τις άμεσες φράσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της αστάθειας στην περιοχή μας και τις προσφυγικές πιέσεις σε γειτονικές χώρες.

Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται σε στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και με τρίτες χώρες όπως η Σερβία και η Τουρκία.