Το μεσημέρι της Πέμπτης θα ανοίξει και επίσημα η διαδικασία της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία καθώς τότε θα συνεδριάσει η  Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, όπου και θα τεθούν επί τάπητος τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο η εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Βάσει καταστατικού, για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει ή 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής  Επιτροπής, ή το 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη. 

Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. 

Σημειώνεται πως στην ΚΕΦΕ συμμετέχουν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ  Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη που είναι οι  κ.κ  Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο Γενικός Διευθυντής του κομματος Κώστας Τζιμάρας, ο Γραμματέας  Οργανωτικού Κώστας Κόλλιας, ο Γραμματέας Εκλογών Επαμεινώντας Λεκκέας και ο Διευθυντής Διαγραμματειακού  Αλέκος Κόκκαλης

Υπενθυμίζεται πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένος από την επιθετική στάση και τη συμπεριφορά που κράτησαν, όπως είπε,  αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες της Κυριακής, στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και άλλοι, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τον Αντώνη Σαμαρά.

Η ενόχληση είναι έντονη για το γεγονός, ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Σαμαράς, δεν εισέπραξε την ίδια συμπεριφορά την επόμενη της βαριάς ήττας των εκλογών του Ιανουαρίου, αλλά αντιθέτως ο κ. Μεϊμαράκης ήταν παρών από την πρώτη στιγμή και εγγυήθηκε έμπρακτα την ενότητα του κόμματος, όντας σε ανοικτή γραμμή με όλα τα κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιαννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και άλλοι.

Άλλωστε όπως υπενθύμιζαν από τη ΝΔ, η κεντροδεξιά παράταξη κέρδιζε πάντα τις μάχες όταν κινούνταν στο δρόμο της συναίνεσης με επίκεντρο την πορεία και τις τύχες της χώρας και όχι όταν λειτουργούσε συγκρουσιακά σε μια λογική που κινούνταν πιο δεξιά από αυτή του μεταρρυθμιστικού κέντρου, γεγονός που αποδείχθηκε κάθε φορά που η ΝΔ έκοβε πρώτη το νήμα σε εκλογικές αναμετρήσεις.