Τι νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της Κυριακής προσπαθεί να ερμηνεύσει η εφημερίδα Die Presse.

Η εφημερίδα αναφέρει τη διαπίστωση ότι «η νίκη του επιβεβαίωσε το σύνθημα πως ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να είναι η συμβολική μορφή για το Νέο στην ελληνική πολιτική, το οποίο ξεμπερδεύει με τις παλιές ελίτ, που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή».

Στην ανάλυση, στης οποίας τον υπότιτλο τονίζεται ήδη ότι «Ο λαός, παρά τη μεταστροφή στη δημοσιονομική κρίση, παραμένει πιστός στον Αλέξη Τσίπρα, γιατί τον προτιμά από την αποτυχημένη ελίτ», τονίζεται αρχικά η ταχύτητα με την οποία όλα βαίνουν την πορεία τους μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, από τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για ανανέωση της κυβερνητικής συνεργασίας τους, τη χθεσινή ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα, ως νέου πρωθυπουργού και την επικείμενη παρουσίαση της νέας κυβέρνησης.

Αναφορά γίνεται στην εκ νέου ανάμιξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε βάρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, αποδείχθηκαν συμπαγές και αξιόπιστο στήριγμα για την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχει τον παραμικρό λόγο να αλλάξει τον κυβερνητικό εταίρο του, ενώ φέρεται να μην προβλέπει κάποιες μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση, στην πιθανολογούμενη σύνθεση της οποίας αναφέρεται στη συνέχεια η εφημερίδα.

Η Die Presse σημειώνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται ισχνή, ενόψει των δύσκολων νόμων που θα πρέπει να ψηφιστούν, υπενθυμίζοντας όμως, ταυτόχρονα, ότι, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, είχαν υπερψηφίσει το τρίτο πακέτο διάσωσης, και τώρα αναμένεται να δει κανείς τη μελλοντική στάση τους ως προς τη στήριξη των προβλεπόμενων στη συμφωνία μέτρων.

Σημειώνει, ταυτόχρονα, ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ανέτρεψε και τη θεωρεία που ίσχυε έως τώρα, ότι δηλαδή κόμματα που υπέγραψαν τα μνημόνια χάνουν ψήφους, και αυτό πλέον δεν ισχύει. Όπως αναφέρει η Die Presse κοινωνικά στρώματα στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, που είχαν ψηφίσει τον Τσίπρα τον Ιανουάριο, τον ψήφισαν και τώρα. Τότε ως αγωνιστή εναντίον των πακέτων λιτότητας και τώρα για τον αγώνα του ενάντια στο «παλιό».