Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αξιωματικοί, πιόνια, πύργοι αλλά και... βασιλιάδες παίρνουν πλέον θέση στην γαλάζια εσωκομματική σκακιέρα ενόψει της εκλογής Προέδρου που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. 

Κι όπως συνηθιζεται στο σκάκι, όταν σιγά – σιγά εγκαταλείπουν τα λιγότερα ισχυρά πιόνια ή κάποια «θυσιάζονται» στη στρατηγική του παιγνίου, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην παρτίδα που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Διότι, ναι μεν συζητούνται πολλά ονόματα και ακούγονται πολλά περισσότερα (Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Απ. Τζιτζικώστας, Β. Κικίλιας, Π. Τατούλης, Γ. Παπανικολάου κλπ) , ωστόσο είναι σαφές ότι στην τελική αναμέτρηση για το εκλογικό ματ, στην κούρσα θα παραμείνουν λίγοι. Αν όχι δύο, ενδεχομένως τρείς παίκτες. 

Πίσω από τους οποίους θα στοιχιθούν και οι ομάδες, οι τάσεις και τα ιδεολογικά ρεύματα του κόμματος. 

Στη μία πλευρά βρίσκεται η ισχυρή φυλή των καραμανλικών, που μοιάζει να στοιχίζεται πίσω από την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αρκεί βέβαια και ο τελευταίος να το θελήσει. Η γραμμή Μεϊμαράκη, περί μεσαίου χώρου και συναίνεσης, είναι η πλέον συμβατή για το καραμανλικό οικοσύστημα της Νέας Δημοκρατίας ενώ η επιλογή του θεωρείται ασφαλής για τη διατήρηση του κόμματος εντός ελέγχου. Στην περίπτωση που ο κ. Μεϊμαράκης δεν το θελήσει τελικά, το βάρος της εκπροσώπησης επιθυμούν να σηκώσουν αρκετά στελέχη, με πλέον πιθανή υποψηφιότητα αυτή του κ. Νίκου Δένδια. Πολύ μικρότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να τρέξει με αυτό τον ρόλο ο κ. Μαν. Κεφαλογιάννης, ο οποίος άλλωστε εσχάτως έχει βρεθεί σε απόσταση από τους καραμανλικούς. 

Συζητήσεις γίνονται και για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα, που όμως έχει το μειονέκτημα της αδυναμίας εκλογής στη Βουλή, λόγω ασυμβίβαστου, μέχρι το 2019. 

Στην άλλη πλευρά, πάλι, βρίσκονται στελέχη που επιδιώκουν τον περιορισμό της καραμανλικής παρέμβασης στο κόμμα. Για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, οι κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης συγκλίνουν σε αυτή την επιδίωξη, καθώς έτσι μόνον αυξάνουν τις πιθανότητες ενός δικού τους πρωταγωνιστικού ρόλου στην κεντροδεξιά. Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε, πρώτος χθες, να σηκώσει το γάντι και να εμφανιστεί ως ο βασικός διεκδικητής απέναντι στους καραμανλικούς. Άλλωστε, έχει συνειδητά επιδιώξει να συγκροτήσει αυτό το προφίλ, αποφεύγοντας τις επαφές με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αλλά και καταψηφίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Ο κ. Βορίδης, από την πλευρά του, επιδιώκει να εκφράσει τη δεξιά συνείδηση του κόμματος, έχοντας συγκροτήσει, εμφανώς πλέον, μία κοινή πλατφόρμα με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Αντιστοίχως, γνωρίζει ότι υπό καραμανλικό έλεγχο δεν έχει ελπίδες σοβαρής ανέλιξης στο κόμμα. Το ζήτημα είναι τί θα πράξει ο κ. Βορίδης στη διαδικασία εκλογής. Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι υποψήφιος, έστω κι αν δεν φτάσει μέχρι τέλους. 

Πίσω από τις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη και Βορίδη, η σαμαρική πτέρυγα του κόμματος βλέπει ευκαιρίες στήριξης της πολιτικής και της υστεροφημίας του κ. Αντώνη Σαμαρά. Και οι δύο βουλευτές προσδοκούν στη στήριξη του σαμαρικού στρατοπέδου, το οποίο κλίνει επί του παρόντος στην πλευρά Βορίδη, με τον οποίο άλλωστε υπήρξε πιο μακρόχρονη κοινή πορεία και ταύτιση απόψεων, ενώ Βορίδης και Γεωργιάδης λειτούργησαν ως αλεξικέραυνα στην περίοδο κριτικής εις βάρος του κ. Σαμαρά. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η στήριξη αυτή να καταλήξει, τελικά, στον κ. Μητσοτάκη είτε απαιτηθεί ένας δεύτερος γύρος εκλογής είτε στην τελική στροφή πριν τις κάλπες της πρώτης Κυριακής.