Οι κάλπες αποτελούν παρελθόν, η νέα κυβέρνηση ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα, με Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο να σηκώνουν άμεσα «μανίκια», αφού οι δανειστές αναμένουν άμεσα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι κρίσιμοι σταθμοί για την ελληνική οικονομία, που «ξεκλειδώνουν» την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα, δεν είναι καθόλου μακριά, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που γνωρίζει τα κατατόπια της οδού Νίκης, να θέτει ήδη τις προτεραιότητες.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει θετική αξιολόγηση από τους δανειστές αλλά και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη να διαμηνύει ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα εντός χρονοδιαγράμματος.

Το EuroWorking Group συγκαλείται αύριο, Πέμπτη, για να αρχίσει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, όπως έχει τονίσει η Κομισιόν με το Εurogroup της 5ης Οκτωβρίου να είναι κρίσιμο αφού τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να  υποβάλει έναν διπλό προϋπολογισμό τόσο στη συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ όσο και στη Βουλή, προωθώντας παράλληλα δεκάδες προαπαιτούμενα.

Ο κ. Χουλιαράκης από την πλευρά του, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής τόνισε ότι στόχος είναι «να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της συμφωνίας με τους εταίρους, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 61%».

Σημειώνεται ότι σε χθεσινές δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ διαμήνυσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο για να ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επικεφαλής του EWG «τα χρήματα πρόκειται να δοθούν σε δύο υπο-δόσεις, εφόσον Τσίπρας και Eυρωζώνη συμφωνήσουν στους όρους εκταμίευσής τους, καθώς τα κεφάλαια αυτά συνδέονται με δύο δέσμες μεταρρυθμίσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες ή έως και δύο μήνες. Αυτή η πρώτη δέσμη πρέπει να αποσαφηνιστεί» σημειώνει. «Η δεύτερη συνδέεται με την διαχείριση του χρηματοοικονομικού τομέα και τις μεταρρυθμίσεις σε αυτόν» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, είναι να υπάρξει έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων του δανείου, προκειμένου να εξοφληθούν -στο βαθμό που είναι δυνατόν- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες, με προτεραιότητα τις οφειλές σε νοσοκομεία και στον τομέα της Υγείας.

Οι επόμενες προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup είναι για την 9η Νοεμβρίου και την 7η Δεκεμβρίου. Ο μαραθώνιος αρχίζει ξανά...