current views are: 6

23 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:26

Βαρουφάκης: «Ξόανο» ο Γιουνκέρ, «θλιβερές» οι εκλογές

Εναντίον όλων καταφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά τη νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. 

Δημοσίευση 13:26’
αρθρο-newpost

Εναντίον όλων καταφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά τη νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. 

Εναντίον όλων καταφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά τη νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Μιλώντας στο Politico, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «νέο Ράμσεϊ Μακντόναλντ», τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «ξόανο» και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κακό οραματιστή», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι στις ελληνικές εκλογές νίκησε η τρόικα. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ένας νέος Ράμσεϊ Μακντόναλντ, ο αντιλαϊκός Βρετανός πρωθυπουργός στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Δεν θέλω να μειώσω τη σημασία του θριάμβου του Αλέξη, αλλά σε σύγκριση με το δημοψήφισμα, είχαμε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους που απείχαν. Από τον Ιανουάριο το κόμμα έχασε 363.000 ψήφους» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε τις εκλογές «πολύ θλιβερές», υποστηρίζοντας ότι «το έλλειμμα δημοκρατίας αυξήθηκε σημαντικά». «Ακόμη κι εκείνοι που ψήφισαν τον Τσίπρα, το έκαναν νιώθοντας στην καρδιά τους θλίψη και φόβο», επεσήμανε ο πρώην υπουργός.

“Οι μεγάλοι νικητές αυτών των εκλογών, εκτός από τον Αλέξη, ήταν η τρόικα“, προσθέτει προβλέποντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει ένας νέος Ράμσεϊ Μακντόναλντ, ο αντιλαϊκός Βρετανός πρωθυπουργός στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Ιδιαιτέρως απαξιωτικός ήταν για τον πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Δεν υπάρχει ο κ. Γιούνκερ, είναι απλά ένα ξόανο της Επιτροπής, η οποία έχει βαθύτατα χάσει την αξία της. Δεν πιστεύω καν ότι είναι ενημερωμένος για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Από τα πυρά του δεν ξέφυγαν, όπως ήταν αναμενόμενο, η Άνγκελα Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος -όπως είπε- «έχει εδώ και δεκαετίες ένα όραμα για την Ευρώπη. Είναι ένα λάθος όραμα αλλά είναι συνεπές κι έχει ενδιαφέρον. Το απορρίπτω, αλλά προσωπικά το θεωρώ από επιστημονικής άποψης ενδιαφέρον». Εκτίμησε, πάντως, ότι ο Σόιμπλε έχει στο ότι «η σημερινή ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη. Η Μέρκελ, όμως μάλλον θα τα καταφέρει να την κρατήσει σε σωστή πορεία όσο η ίδια είναι καγκελάριος για μερικά χρόνια, γιατί η Ευρώπη είναι πλούσια».

Για τη γερμανίδα Καγκελάριο, αντιθέτως, υποστήριξε ότι δεν έχει όραμα και το μόνο που θέλει είναι να κρατηθεί στην εξουσία. 

H σύγκρουση μεταξύ των δύο είναι αξιοσημείωτη. Ο ένας έχει όραμα, ο άλλος δεν έχει και αυτό δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ τους το οποίο είναι εμφανές. 

Αναφερόμενος στην συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, κάνει λόγο για «χαμένη υπόθεση», και συμπληρώνει:

Θα υπάρξει σημαντικό κούρεμα, γιατί ένα χρέος που είναι ανεξόφλητο δεν πρόκειται να πληρωθεί. Συμφώνησαν για ηλίθια πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% – θα πρέπει κανείς να έχει κάνει λοβοτομή εάν πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι εφικτό για την Ελλάδα.

Κατά τους πέντε μήνες που ήμουν υπουργός, οι ολιγάρχες πολεμούσαν τις προσπάθειές μου να αντιμετωπίσω την τρόικα. Οι ολιγάρχες της Ελλάδας ήταν η Τρόικα εσωτερικού. Το Μνημόνιο κατάργησε όλα τα όπλα που είχε το κράτος να τους πολεμήσει.
 

 

 


σχετικα αρθρα