Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε και με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Στο «μενού» της συνάντησης των δύο ανδρών περιλαμβανόταν εκτός από το φλέγον ζήτημα των προσφύγων, η νέα κυβέρνηση και οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες καλείται να προχωρήσει άμεσα η Αθήνα. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί να δηλώνει πως στηρίζει τη νέα κυβέρνηση, όσον αφορά στη διαχείριση των μαζικών «κυμάτων» μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, ωστόσο δεν ξεχνά τις μεταρρυθμίσεις και ζητά ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενόψει και της πρώτης αξιολόγησης.

Στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, «ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία». «Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στις Βρυξέλλες έχοντας πίσω του μια στέρεη κυβέρνηση και ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο προσδοκά να θέσει σε άμεση εφαρμογή την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, πρώτο μέλημα του Πρωθυπουργού είναι να διεκδικήσει ισοδύναμα μέτρα, όπου είναι δυνατό, για να βάλει κοινωνικό πρόσημο στη συμφωνία. 

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, αποτελεί κεντρικό θέμα και στην ειδική σύνοδο των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα, στην έκτακτη Σύνοδο η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει ως χώρα πρώτης εισόδου για τους πρόσφυγες, με τον κ. Τσίπρα για ακόμη μια φορά να επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης, ιδίως των νησιών που «βουλιάζουν» από τις ορδές των προσφύγων. 

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αναμένεται να προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ, άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Στο σχέδιο Γιουνκέρ κεντρικό ρόλο θα παίζει η Ελλάδα, όπου θα διατεθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται η αποστολή κλιμακίων στα σημεία αιχμής, υπό την εποπτεία της Frontex που θα συνδράμουν γρηγορότερη καταγραφή των προσφύγων.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, αλλά και η στενότερη συνεργασία με χώρες της Αφρικής αλλά και την Τουρκία.