Στο γεγονός ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο, αλλά και στην επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη ως γνώστες της οικονομίας με εμπειρία στην διαπραγμάτευση αναφέρεται στο σύνολό του ο διεθνής Τύπος, σχολιάζοντας την σύνθεσή του. 

''H νέα κυβέρνηση του Τσίπρα μοιάζει στην παλιά'' τονίζει στον τίτλο της η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδα Die Zeit, υπογραμμίζοντας ότι δύο μέρες μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση με δεξιούς λαϊκιστές, επενδύοντας στην συνέχεια. 

Mε τίτλο «Ο Τσακαλώτος και πάλι υπ. Οικονομικών» η Rheinische Post αναφέρεται στο νέο υπουργικό συμβουλιο με αιχμή του δόρατος την επανατοποθέτηση του στο νευραλγικό υπουργείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο έως τώρα υπουργικό του συμβούλιο. Νέος παλιός υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης στην Αθήνα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θεωρείται μετριοπαθής». 

Στο ίδιο πρόσωπο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στέκεται και το Associated Press, το οποίο κάνει λόγο για ''λίγες αλλαγές σε κεντρικά υπουργεία'' και αναφέρεται ως σημαντικότερο στοιχείο στο γεγονός την παραμονή του Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών

«Ο Τσίπρας διαλέγει τα παλιά άλογα» τιτλοφορείται το άρθρο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει πως ο πρωθυπουργός «δεν θέλησε να χάσει χρόνο» για το κυβερνητικό σχήμα. 

Όπως τονίζει η εφημερίδα ''Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ορίστηκε ξανά ΥΠΟΙΚ, και επιπλέον η νέα κυβέρνηση θα έχει έναν νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με καθήκον την επιτήρηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων» γράφει, δείχνοντας στον Γ.Χουλιαράκη «έναν από τους εμπειρότερους διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες με τους πιστωτές». 


Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει επίσης πως «και στο υπουργείο Εξωτερικών επιλέχθηκε η συνέχεια, με την παραμονή του Νίκου Κοτζιά». Οι πρώτες κινήσεις του Ν.Κοτζιά το Φεβρουάριο είχαν τύχει ιδιαίτερης προσοχής στο Βερολίνο.

''Ο Τσίπρας θέλει να καθησυχάσει την Ευρώπη και τους πιστούς της'' σημειώνει στον τίτλο της η γαλλική Le Monde, υπουγραμμίζοντας ότι θα καθησυχάσει τους Ευρωπαίους με ένα οικονομικό επιτελείο που το ξέρει καλά. 

Προσθέτει δε ότι για το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε άτομα που του είχαν μείνει πιστά σε όλη την διάσπαση με την αριστερή Πλατφόρμα αυτό το καλοκαίρι.

 

«O Τσίπρας ξεκινά μία κυβέρνηση φωτοτυπία» τονίζει στον τίτλο της η ιταλική Stampa, που επίσης αναφέρεται στην παραμονή του Τσακαλώτου και την επιλογή του Χουλιαράκη «στον οποίο πηγαίνει η ευθύνη της τήρησης των μεταρρυθμίσεων». 

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Τσίπρας αποφάσισε να ανανεώσει την συνεργασία του με τον Καμμένο και ότι εκτός από τους παλιούς υπουργούς, υπάρχουν και κάποιες ενδιαφέρουσες νέες είσοδοι στο υπουργικό συμβούλιο.