Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα Γολγοθά- αυτό το γνωρίζουν όλοι. Οφείλει να υλοποιήσει τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις του νέου Μνημονίου. Οι πολίτες, την περασμένη Κυριακή, επέλεξαν αυτή την κυβέρνηση και- κυρίως, αυτόν τον Πρωθυπουργό για να υλοποιήσουν τη συμφωνία, πιστεύοντας ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα.  

Τα «πιστεύω» όμως, συχνά αλλάζουν όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα. Όταν αδυνατούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ταυτοχρόνως νοιώθουν ότι δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Ότι τα βάρη συνεχίζουν να τα σηκώνουν οι ίδιοι- εκείνοι οι οποίοι ήδη υπερφορολογούνται. Τότε το όνειρο για βελτίωση της καθημερινότητας χάνεται και η απελπισία σκοτώνει πολλά από τα παλιά «πιστεύω». 
Όσα προαναφέρονται είναι γνωστά στο κυβερνητικό επιτελείο και για το λόγο αυτό, ο σχεδιασμός προβλέπει πολιτικές που εκτιμάται ότι θα δράσουν ευεργετικά στους δοκιμαζόμενους από τα Μνημόνια πολίτες. Είναι πολιτικές που δεν προβλέπονται στις συμφωνίες με τους δανειστές- η τρόικα δεν έδειξε να πολυενδιαφέρεται γι αυτές.  

Παράδειγμα το φορολογικό. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, με το καλημέρα προανήγγειλαν μεγάλες αλλαγές στις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Μίλησαν για καλύτερη και δικαιότερη κατανομή των βαρών. Μέχρι στιγμής, όταν ακούμε τέτοια λόγια αναφωνούμε «ωχ». Τα έχουμε ταυτίσει με αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αιώνιων υποζυγίων.  

Ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης καλούνται να αποδείξουν το αντίθετο. Να εκλογικεύσουν το καθεστώς φορολογίας, να στηρίξουν τη μέση οικογένεια, να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή. Να μετακυλήσουν τα βάρη στα πραγματικά υψηλά εισοδήματα. Να άρουν τις κατάφωρες αδικίες που δημιουργεί το καθεστώς των τεκμηρίων.  

Άλλο πεδίο δόξας λαμπρό, είναι η Παιδεία. Ο νέος υπουργός Νίκος Φίλης καλείται να καλύψει… σήμερα τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη καθηγητών. Να ανοίξει τα σχολεία που παραμένουν κλειστά με αποτέλεσμα να χάνονται μέρες και ώρες διδασκαλίας, δημιουργώντας Παιδεία δύο ταχυτήτων.  

Ο Ν. Φίλης οφείλει να λύσει άμεσα την επιβολή φόρου 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, κάτι που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Ταυτοχρόνως καλείται να λειτουργήσει σχολεία και πανεπιστήμια με δεδομένη την ελλιπή χρηματοδότηση και ακόμη να συγκρουστεί με μια από τις ισχυρότερες συντεχνίες, αυτή των εκπαιδευτικών.  

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η Παιδεία, η υγεία, είναι οι «καυτές πατάτες» της καθημερινότητας που κρατάει στα χέρια της η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. Ο τρόπος που θα τις διαχειριστούν θα κρίνει το μέλλον τους. Δεν μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία.