Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σε νέα φάση εισέρχονται, από σήμερα, οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία καθώς η επιστροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Αθήνα, από τις Βρυξέλλες που βρέθηκε για τη Σύνοδο του ΕΛΚ, οδηγεί εκ των πραγμάτων και στην οριστικοποίηση της απόφασής του για τη συμμετοχή του στην κούρσα διαδοχής. 

Η απόφασή του, το πρωί της Τρίτης, να επισπεύσει τις διαδικασίες έπεσε σαν βόμβα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αιφνιδιάζοντας άπαντες, πλην των πολύ στενών συνεργατών του. Ο πρώτος, και μόνος μέχρι στιγμής, που σήκωσε το γάντι ήταν ο, έτοιμος από καιρό, Κυριάκος Μητσοτάκης που δήλωσε «παρών» στην κούρσα. 

Η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Εφόσον, όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Μεϊμαράκης διεκδικήσει την ηγεσία από τη βάση του κόμματος, τότε εν πολλοίς θα έχει διαμορφωθεί και το σκηνικό της αναμέτρησης. Ο ηρακλειώτης πολιτικός δέχεται εισηγήσεις να μην καθυστερήσει την τελική του απόφαση αλλά να κινηθεί με ταχύτητα, όπως έπραξε και ο κ. Μητσοτάκης, οριοθετώντας το δικό του ακροατήριο. Κατ' αντιστοιχία μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μεϊμαράκη θα συσπειρώσει πάνω της την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, αφήνοντας μικρά περιθώρια για άλλες υποψηφιότητες. 

Και με Καραμανλή (;) 

Ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει σήμερα κύκλο επαφών με στελέχη και βουλευτές του κόμματος, που τον προτρέπουν να διεκδικήσει την ηγεσία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, πέραν της ανοικτής τηλεφωνικής επαφής που ούτως ή άλλως υπάρχει, θα έχει και συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό και μακροβιότερο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή. Έστω κι αν ο κ. Καραμανλής επιμένει στη γραμμή της μη εμπλοκής, σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να κριθούν πολλά. Τόσο για το χρόνο της αναμέτρησης, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να συζητούνται σενάρια μικρής αναβολής των εκλογών, όσο κυρίως για τους διεκδικητές. Δεν αποκλείεται στην περίπτωση που ο κ. Μεϊμαράκης δεν θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία (σ.σ. ενδεχόμενο που δεν είναι το πλέον πιθανό αυτή τη στιγμή), τότε να αναζητηθεί στέλεχος της νεώτερης γενιάς που θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. 

Όλα αυτά ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ (Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής) της ΝΔ για τις προθεσμίες της εκλογικής διαδικασίας. Η μέχρι πρότινος διάθεση του κ. Μεϊμαράκη ήταν οι διαδικασίες να τρέξουν και οι κάλπες να στηθούν το συντομότερο, ακόμη και εντός Οκτωβρίου. Ακόμη κι αυτό, ωστόσο, τελεί υπό αίρεση. 

Αντιθέτως, αυτό που φαντάζει δεδομένο είναι η βούληση της ΝΔ να περιφρουρήσει τη διαδικασία της έναντι του ενδεχομένου να προσέλθουν μαζικά άτομα που δεν ανήκουν στο πολιτικό χώρο της ΝΔ, επηρεάζοντας την έκβαση της μάχης. Δεν αποκλείεται να προταθεί να υπάρξει διαδικασία επαναβεβαίωσης των μελών του κόμματος και εγγραφής νέων, αν και το καταστατικό είναι σαφές πως όποιος επιθυμεί μπορεί να γραφεί και να ψηφίσει την ημέρα της εκλογής.