Σε νέα Σύνοδο Κορυφής κάλεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ τα 28 κράτη μέλη της Ευρώπης.

Όπως σημειώθηκε στη χθεσινή Σύνοδο παρά την έγκριση του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία (50.400 πρόσφυγες και 15.600 αντίστοιχα), περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη Συρία μεταβαίνοντας σε Τουρκία, Λίβανο και Ιράκ με σκοπό να φθάσουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος για σωτηρία και ένα ανθρώπινο μέλλον. 

Η θέση της Ελλάδας σε αυτή την άτακτη ροή προσφύγων είναι εξαιρετικά δύσκολη όπως επισήμανε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: «είναι αδιανόητο για την Ελλάδα, με δεδομένη την οικονομική της κατάσταση, να αντέξει το οικονομικό βάρος για να θέσει σε λειτουργία τα Κέντρα Υποστήριξης των Προσφύγων».  

Ταυτόχρονα, ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός, κ. Α. Τσίπρας, υπογράμμισε με τη σειρά του έντονα ότι χρειάζεται «ύση ευρωπαϊκή, οικονομική και τεχνική στήριξη, ενώ οι διαμορφούμενες συνθήκες συνηγορούν υπέρ του παγίου αιτήματος της Ελλάδας για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο’. ‘Ο συνδυασμός της ανάληψης ευθύνης με την αλληλεγγύη, αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο.  

Οι προτάσεις Τουσκ, όπως παρατέθηκαν στη Σύνοδο: 
-    βοήθεια στους πρόσφυγες μέσω του ‘World Food Programme’ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ 
-    δράσεις για καλύτερη φύλαξη συνόρων 
-    με ιδιαίτερη έμφαση την ενδυνάμωση του ελέγχου στα συνόρα, αναφερόμενος στα συστήματα ταυτοποίησης Frontex, the European Asylum Office and Europol. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τρίτη πρόταση είναι και το σημείο αγκάθι για την Ελλάδα. 

Τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων – hot spots 

Τα περιβόητα hot spots, επίσημα αναφερόμενα ως Κέντρα Διαπίστευσης / Υποδοχής Προσφύγων, απαιτούν υψηλά χρηματικά πακέτα και τεχνολογία.  

Διπλωματικοί κύκλοι κατά την τελευταία ώρα διεξαγωγής της Συνόδου, εξήγησαν αποκλειστικά στο Newpost, ότι η Κομισιόν δύνανται να παράσχει στην Ελλάδα τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και το οικονομικό πακέτο που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα, χωρίς όμως να παραθέτουν συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. 

Οι ίδιες πηγές, ενημερώνουν ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας, όπως συζητήθηκε και στην συνάντηση Τσίπρα – Γιουνκέρ, θα θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Η στάση της Κομισιόν σε αυτό το σημείο προτείνει 'διάλογο μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας, με σκοπό την σταθεροποίηση στα σύνορα από κοινού’. Όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επίλυση του προβλήματος, σημαντικότερο σημείο συζήτησης, ‘κρίνεται η επαναδιαπραγμάτευση της ‘Συμφωνίας Επανεισδοχής’ ‘ (Readmission Agreement), το οποίο – μεταξύ άλλων – προβλέπει η Τουρκία να δεχτεί πίσω υπηκόους τρίτων χωρών. 

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κ. Α. Τσίπρα «μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων’ ενώ παράλληλα θα τρέχει η ‘διαδικασία επανεγκατάστασής τους».