Η  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επαναφέρει την συζήτηση για διεύρυνση του χώρου της κεντροαριστεράς και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπόρευσης με δυνάμεις του δημοκρατικού και κεντροαριστερού χώρου, τονίζοντας ότι η κάθοδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις προηγούμενες εκλογές ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του τρίτου πόλου της προοδευτικής παράταξης.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά:

Το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές ανέλαβε σε συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών, την Πρωτοβουλία δημιουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αναμφισβήτητα πέτυχε να αναδειχθεί τρίτο κόμμα του δημοκρατικού-ευρωπαϊκού τόξου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την δημιουργία του τρίτου πόλου αναφοράς και προοπτικής των δυνάμεων της δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής, προοδευτικής παράταξης, των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας.

Στην  Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών, διατηρούν την αυτοτέλειά τους με σεβασμό σ’ αυτό που συμβολίζει και εκπροσωπεί ο κάθε φορέας.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχισθεί η προσπάθεια συμπόρευσης και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο μας, με σεβασμό πάντα στην αυτοτέλεια και την αυτονομία τους.