Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Διαστάσεις ανοικτής αντιπαράθεσης τείνει να λάβει η εσωκομματική σύγκρουση στη Νέα Δημοκρατία για τη θέση του Προέδρου του κόμματος καθώς πίσω από ανακοινωμένες ή επικείμενες υποψηφιότητες στοιχίζονται όχι μόνον οι βουλευτές αλλά και «φυλές» του κόμματος. 

Το κλίμα μεταξύ της πλευράς Μεϊμαράκη και του περιβάλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά είναι εξαιρετικά βαρύ ενώ στον ακήρυχτο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη σπεύδουν να λάβουν μέρος και εξέχοντα στελέχη από το στρατόπεδο των «καραμανλικών». Πηγές κοντά στον κ. Μεϊμαράκη κάνουν λόγο για απουσία στήριξης εκ μέρους του πρώην Πρωθυπουργού παρά το γεγονός ότι ο εκτελών χρέη Προέδρου της Ν.Δ. τίμησε στο ακέραιο την παρακαταθήκη του προκατόχου του τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο ψηφοδελτίων. Τονίζουν, δε, τη σπουδή κάποιων βουλευτών να εμφανιστούν κριτικά, πριν καλά καλά κλείσουν οι κάλπες. Η πληροφορία, δε, ότι υπήρξε συνάντηση μεταξύ των Αντ. Σαμαρά και Μ. Βορίδη, που διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος ο τέως Πρωθυπουργός στο Newpost, ερμηνεύτηκε ως απόδειξη των ισχυρισμών. 

Την ίδια στιγμή, μετωπικές είναι οι συγκρούσεις και στελεχών του «καραμανλικού» στρατοπέδου με «σαμαρικά» στελέχη (πχ οι αιχμές Αντώναρου για Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη αλλά και η αιχμηρή απάντηση του Φαήλου Κρανιδιώτη), όπως και οι τοποθετήσεις άλλων καραμανλικών υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε άρθρο του στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Νίκου Τσιούτσια (Πρώτο Θέμα) στο οποίο αφήνει σαφέστατες αιχμές: «Τα πολιτικά κόμματα δεν υπάγονται σε Ε9 κανενός! Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και μέτοχοι, ενοικιαστές ή καταληψίες, βαρόνοι και κόμηδες, φαμίλιες και τζάκια» υπογραμμίζει ενώ σε άλλο σημείο όσα γράφει θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως σαφής υπαινιγμός για τη μη επαρκή στήριξη του έργου Σαμαρά: «Τα πολιτικά κόμματα ξέρουν να τιμούν τους ηγέτες τους και την Ιστορία τους. Πολιτικός φορέας άνευ τέτοιας νοοτροπίας καθίσταται άτιμος, ανήθικος κι εν τέλει άχρηστος κοινωνικά». 

Σε ημέρες πονηρές, όπως αυτές για τη Ν.Δ., δεν είναι λίγοι όσοι «διάβασαν» στο κείμενο και το προφίλ του στελέχους που δεν αποκλείεται να στηρίξει η πλευρά Σαμαρά στην εσωκομματική εκλογή. Πρόσωπο που, όπως λέγεται, δεν είναι κάποιο από αυτά που έχουν ακουστεί ότι έχουν αναφορές στον κ. Σαμαρά. 

Ωστόσο, η τροχιά που θα λάβουν οι εξελίξεις στη ΝΔ, περνούν εκ των πραγμάτων από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την τελική του απόφαση για τη διεκδίκηση της ηγεσίας. Εφόσον, τελικά, καταθέσει υποψηφιότητα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ενεργή στήριξη του «καραμανλικού» στοιχείου αλλά όχι μόνον. Χθες, μόλις, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε, σε πολιτική ομήγυρη, ότι με κριτήριο την ενότητα του κόμματος σκέφτεται σοβαρά να στηρίξει... Μεϊμαράκη.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή ο κ. Μεϊμαράκης αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος, τότε θα επιβεβαιωθεί και το σενάριο μίας κούρσας με πολλούς υποψήφιους αρχηγούς. Και αυτό θα συμβεί ότι μόνον για λόγους πολιτικούς, καθώς απέναντι στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Μάκη Βορίδη κάποιοι θα επιχειρήσουν να εκφράσουν το καραμανλικό και κεντρογενές γαλάζιο οικοσύστημα αλλά και λόγους πρακτικούς: υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη έχουν ήδη συλλεγεί πολλές υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής και πάντως πολλές περισσότερες από τις 50 που απαιτεί το καταστατικό. Εάν ο Μεϊμαράκης εγκαταλείψει, τότε αυτές οι υπογραφές μελών της Π.Ε. θα κινηθούν προς άλλους υποψηφίους.