Προηγήθηκε χθες το τηλεφώνημα του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα ενώ αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ την Κυριακή και στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ θα έχει μια σειρά από συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους, αναμέσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Στη χθεσινή τηλεφωνική ομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οικονομία, το προσφυγικό αλλά και το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλη Ιγνατίου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε στον κ. Τσίπρα ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, επιστρέψει στην ανάπτυξη και επίτευξη βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «ο Πρόεδρος Ομπάμα επίσης υποσχέθηκε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την ΕΕ στην ανταπόκρισή τους προς την έκτακτη αύξηση των προσφύγων και μεταναστών και επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν του Σύρους και άλλους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία πάνω στις προκλήσεις αυτές «συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για την επιτυχή επίλυση των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού».