Πολλή δουλειά και ελάχιστες, αν όχι  καθόλου δηλώσεις, θα ζητήσει από τους 45 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη, πανηγυρική- όπως συνηθιζόταν να λέγεται σε προηγούμενες, λιγότερο δύσκολες περιόδους…- συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με τον Δημήτρη Καμμένο απόντα φυσικά, αλλά τον Παναγιώτη Σγουρίδη αντ’ αυτού.

Σε πέντε άξονες αναμένεται να στηριχθεί η κυβερνητική δράση στο εξής, άξονες που θα θέσει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του, συγκεκριμένα θα ζητήσει από τους υπουργούς του να εργασθούν σκληρά, προκειμένου:

  • Να «τρέξει» η συμφωνία, με βασικό στόχο την έναρξη διαπραγμάτευσης του χρέους, από την οποία πολλά προσδοκούν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.
  • Να κατοχυρωθούν όσα έχουν ήδη κερδηθεί στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης (εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, ΑΔΜΗΕ κ.α.).
  • Να δοθεί έμφαση στο παράλληλο, κοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο και αυτό όμως επηρεάζεται επί της ουσίας, από τα Μνημόνια: εδώ, η προστασία της δημόσιας υγείας και ο εθνικός διάλογος για την παιδεία είναι οι βασικοί δύο πυλώνες του προγράμματος αυτού.
  • Να εξαπολυθεί επίθεση κατά της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.
  • Να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής απήχηση του έλληνα πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα θα …απογειωθεί, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του: μετά τα εύσημα που κέρδισε από ευρωπαίους σοσιαλιστές (Ολάντ, Κόρμπιν, Πιτέλα), τώρα η φήμη του θα περάσει τον Ατλαντικό. Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα (μίλησαν και χθες στο τηλέφωνο), στο περιθώριο της δεξίωσης που παραδοσιακά παραθέτει στη Νέα Υόρκη ο αμερικανός Πρόεδρος προς τιμήν των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων που παρίστανται στην ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ.

Όμως, ο πρωθυπουργός έχει ήδη πρόσκληση από το Ίδρυμα Κλίντον για την ετήσια συνάντηση του συγκεκριμένου οργανισμού -άρα θα δει το ζεύγος Κλίντον-, ενώ, τέλος, κατά τη διάρκεια της 5νθήμερης παραμονής του στις ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και τον υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.