Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

«Αοριστολογία, γενικολογία και ευχολόγια χαρακτηρίζουν την έκθεση ιδεών που διάβασε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Τίποτε συγκεκριμένο για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο. Τίποτε ουσιαστικό για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Τίποτε για τα επόμενα βήματα της οικονομίας, τα νέα μέτρα, τους νέους φόρους, τις συντάξεις», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του τονίζει πως «όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη γρήγορη υλοποίηση των μέτρων του τρίτου μνημονίου, που περιλαμβάνει πλήρη σφαγιασμό μισθολογικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, άγρια φορολογία στα λαϊκά νοικοκυριά, ιδιωτικοποιήσεις, ζεστό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο».

«“Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια” λέει ο λαός μας και αυτή ήταν η σκέψη όσων είχαν το κουράγιο και τον χρόνο να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Τσίπρα στους υπουργούς του. Υποσχέσεις για αποτελέσματα χωρίς κανένα συγκεκριμένο στόχο και υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, χωρίς μεταρρυθμίσεις» αναφέρει το Ποτάμι.

Την εκτίμηση ότι η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει το αποτέλεσμα της πρώτης εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. «Ίδια λόγια, ίδιοι σχεδόν άνθρωποι, ίδια συνθήματα. Μόνο που τώρα τους γνώρισαν όλοι και ξέρουν ότι δεν έχουν τίποτα καλό και νέο να περιμένουν. Χωρίς όμως τις αυταπάτες των αρχών της χρονιάς. Και με την ελπίδα να αναζητείται» αναφέρεται.

Η Λαϊκή Ενότητα υποστηρίζει ότι «η “σκληρή δουλειά”, που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας (...), αφορά αποκλειστικά την εφαρμογή του βάρβαρου 3ου Μνημονίου, ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι μπροστά του έχει την άφιξη του “κουαρτέτου” των δανειστών, την πρώτη αξιολόγηση και την υλοποίηση δεκάδων μνημονιακών δεσμεύσεων μέσα στους επόμενους μήνες».