Νέα «κόντρα» ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την εισήγηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία επιδόθηκαν για μια ακόμη φορά σε «πόλεμο» ανακοινώσεων, ανταλλάσσοντας βαριές εκφράσεις.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού έδωσε στους υπουργούς τις πέντε βασικές κατευθύνσεις, στις οποίες θα στηριχθεί η κυβερνητική δράση. Παράλληλα, έστειλε μηνύματα με αποδέκτες τόσο τους υπουργούς όσο και το ίδιο του το κόμμα, προκειμένου «να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκπληρώσει το δύσκολο έργο που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, τον  κατηγόρησε για αοριστολογία, ευχολόγια και καθεστωτική αντίληψη

«Αοριστολογία, γενικολογία και ευχολόγια χαρακτηρίζουν την έκθεση ιδεών που διάβασε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Τίποτε συγκεκριμένο για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο. Τίποτε ουσιαστικό για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Τίποτε για τα επόμενα βήματα της οικονομίας, τα νέα μέτρα, τους νέους φόρους, τις συντάξεις», τόνισε η ΝΔ και πρόσθεσε:

Το μόνο σαφές ήταν η έπαρσή του, η καθεστωτική αντίληψη και η προειδοποίησή του πως θα κρίνει τους υπουργούς του σε έξι μήνες.

Στη συνέχεια, κυβερνητικές πηγές απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία την κάλεσαν να επανέλθει από το περιθώριο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «αναμενόμενη και γραμμένη με κάποιον αυτόματο αντιπολιτευόμενο πιλότο» την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτεσης. 

Πιο συγκεκριμένα, οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι «εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της διαμάχες, ως αποτέλεσμα της εκλογικής της ήττας, η Νέα Δημοκρατία ήταν φυσικό να μην παρακολουθήσει προσεκτικά την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο».

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η ΝΔ πρέπει «να επανέλθει από το περιθώριο στην πολιτική ζωή του τόπου, και να συμβάλλει στους αγώνες που δίνει η σημερινή κυβέρνηση για ζωτικά ζητήματα, όπως η διαχείριση των προσφυγικών ροών, η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευση».

Τέλος, επισημαίνουν πως «η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού κερδίζεται με έργο και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα».