Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Κυβερνητική επιτροπή εν είδει ενός μίνι υπουργικού συμβουλίου συγκροτεί τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας για τον καλύτερο συντονισμό του έργου των υπουργείων. Έχει ενδιαφέρον το πόσα μέλη θα έχει το άτυπο κυβερνητικό όργανο κι αν θα συμμετέχουν μόνο υπουργοί ή και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Θεωρητικά το νέο κυβερνητικό συμβούλιο θα έχει πιο αναβαθμισμένο ρόλο από τους τρεις κύκλους συντονισμού υπουργείων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου όπου φρόντισε να κόψει τον βήχα των μελών της κυβέρνησης βάζοντας κανόνες στον τρόπο δουλειάς τους. Τους τρεις κύκλους, οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και κοινωνικής πολιτικής όλα δείχνουν πως θα συντονίζει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κώδικας Τσίπρα δεν είναι τίποτε άλλο από την ανάγκη του να ελέγχει την κατάσταση στο εσωτερικο της κυβέρνησης και να μην επιτρέψει αυτήν την φορά να επαναληφθούν φαινόμενα του προηγούμενου σχήματος όταν υπουργοί όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης προέτασαν την προβολή τους έναντι του κυβερνητικού έργου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει τους υπουργούς του να συμπεριφέρονται ως stars αλλά να βγάλουν ασπροπρόσωπη την δεύτερη κυβέρνησή του. Ο ίδιος αυτήν την φορά φαίνεται πως θα έχει πιο καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του κυβερνητικού προφίλ καθώς από την στιγμή που η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί θα έχει περισςότερο χρόνο να αφιερώσει στον συντονισμό αλλά και στην επίβλεψη των υπουργών.

Η ανάγκη του πρωθυπουργού να χτυπήσει καμπανάκια στους υπουργούς δεν είναι άσχετη βεβαίως με το τσουρούφλισμα που υπέστη η κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της με την υπόθεση Δημήτρη Καμμένου.

Και όπως έχει πει σε στενούς του συνεργάτες είναι αποφασισμένος να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αναγκάζεται να γίνεται δυςάρεστος. Την ίδια γραμμή θα ακολουθήσει και στο κόμμα. Και χθες που προήδρευσε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τα κομματικά στελέχη ψυχραιμία και υποστήριξη της κυβέρνησης. Καταφανέστατα ενοχλημένος από το γεγονός πως αυθαίρετα η επιτροπή δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την περίπτωση Μπόλαρη χωρίς καν να έχει συνεδριάσει.