«Μία καλή αρχή» χαρακτήρισε, στο Mega, τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για "μια αρχή που λέει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν αναλογικά σε όλη την Ευρώπη".

Αναφερόμενος στα δύο κέντρα υποδοχής προσφύγων που θα δημιουργηθούν, διευκρίνισε ότι το ένα δημιουργείται στη Σίνδο και το άλλο προγραμματίζεται να γίνει στο Λαύριο: "Προσπαθούμε να φτιάξουμε μικρούς χώρους για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση και η επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη στους πληθυσμούς".

Η Αμυγδαλέζα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί "γιατί οι μετανάστες που έχουν μπει παράνομα υπόκεινται σε διαφορετικούς νόμους" και θα εφαρμοστούν. "Νομίζω ότι θα υπάρξουν και τέτοιοι χώροι πολύ πιο ανθρώπινοι" συμπλήρωσε και συνέχισε: "Το καλοκαίρι πέρασαν από την Ελλάδα 250.000 μετανάστες - πρόσφυγες, ωστόσο το χειμώνα αναμένεται να υπάρξει ύφεση λόγω του κακού καιρού, ανέφερε περαιτέρω, ενώ χαρακτήρισε τον χειμώνα ως μια χρυσή περίοδο να ετοιμαστούμε, να φτιάξουμε τις υποδομές που θα καλύψουν πιθανές ροές το καλοκαίρι".

Ο κ. Μουζάλας τόνισε επιπλέον ότι "δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, δεν μπορείς να εξαφανίσεις τους πρόσφυγες" και συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας πάντως ότι κάτοικοι "έχουν δείξει πολύ μεγάλη υπομονή, πολύ μεγάλη αλληλεγγύη παρά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας".