Πολύ σημαντικές επαφές αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις ΗΠΑ, με αφορμή τη συμμετοχή του στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Έχοντας αναβάλει για μία εβδομάδα την ορκωμοσία της νέας Βουλής και έχοντας δώσει το στίγμα των προθέσεών του για του για εφαρμογή των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβές, ο κ. Τσίπρας ετοίμασε βαλίτσες και αναχώρησε για τις ΗΠΑ και ειδικότερα για τη Νέα Υόρκη. 

Με το χρέος στις αποσκευές

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της παραμονής του επί αμερικανικού εδάφους, θα πραγματοποιήσει κρίσιμες διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες, με το ελληνικό χρέος και το προσφυγικό να βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών. 

Μάλιστα, στο περιθώριο της Συνέλευσης θα έχει συνάντηση και με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε τηλεφώνημα από τον κ. Ομπάμα, με τον δεύτερο να τον συγχαίρει για την επανεκλογή του και με αντικείμενο τόσο το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, όσο και το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να έχει συνάντηση και με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή. Στη συνομιλία των δύο ηγετών, όπως έγινε γνωστό, επιβεβαιώθηκε η δέσμευσή τους για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, τηςΒραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Την 1η Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development», στις 30 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Bill Clinton.       

Στην Αθήνα επιστρέφει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, καθώς το Σάββατο 3 του μήνα ορκίζεται η νέα Βουλή και τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα αναγνώσει τι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.