«…Και τώρα τρέχουμε!». Αυτό θα μπορούσε να ήταν το μότο της νέας κυβερνητικής περιόδου, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως. Έχοντας και την προηγούμενη εμπειρία του κυβερνητικού 7μήνου, εκεί όπου πολλά θέματα επιλύονταν μέσα από αργόσυρτες διαδικασίες, τώρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα.

Γνωρίζοντας εν προκειμένω ότι έρχονται δύσκολα μέτρα για τους πολίτες, η κυβέρνηση επιδιώκει να τρέξει τη διαδικασία αξιολόγησης, προκειμένου να μην έρθουν και άλλα, χειρότερα μέτρα, επίσης, σύντομα, να είναι σε θέση να παρουσιάσει καλές ειδήσεις στα λαϊκά στρώματα. Θα δώσει, επί παραδείγματι, «μάχη» με ισοδύναμα μέτρα με στόχο να μην εφαρμοσθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Η απόφαση για «γρήγορη και αποτελεσματική», κατά τη διατύπωση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, αξιολόγηση συνδέεται την ίδια στιγμή και με την επιλογή της Αθήνας, τάχιστα να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους. Θέμα που παίρνει μαζί του στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Εκτός, από το βασικό κυβερνητικό μέτωπο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να τρέξει αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, με περισσότερο ανοιχτές οργανώσεις στους ψηφοφόρους του. Γι’ αυτό και η απόφαση για πλήρωση, σύντομα, στις 10 -11 Οκτωβρίου, των κενών θέσεων στην Πολιτική Γραμματεία (κάποια μέλη της αποχώρησαν για τη Λαϊκή Ενότητα), με εκλογή επίσης νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής (αντί του Τάσου Κορωνάκη). Αυτή η κομματική ηγεσία θα ηγηθεί της προσπάθειας για πιο ανοιχτό κόμμα, ενώ θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδριο στις αρχές του επόμενου έτους, το αργότερο την άνοιξη.

Αλλά όμως, τα μέτωπα δεν σταματούν εδώ για τον Αλέξη Τσίπρα: με ενδιαφέρον άκουσε την πρόσκληση του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, να συμμετάσχει, ως παρατηρητής, στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών -πρωθυπουργών (κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί κατά το παρελθόν και με τον Δημήτρη Χριστόφια).

Οι διεθνείς επαφές εντείνονται την περίοδο αυτή, και με τη συμμετοχή στο συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον, ενώ -όπως πληροφορείται το newspost- μέσα στον Οκτώβριο ο Φρανσουά Ολάντ θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Το άνοιγμα διαύλων με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα συνεχιστεί, όχι με στόχο να «μεταλλαχθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ (διατύπωση που χρησιμοποίησε άμεσος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα), αλλά προκειμένου να μετακινηθεί η σοσιαλδημοκρατία… αριστερότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων, αισθάνεται ότι είναι «ο πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης», όπως λέει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ως εκ τούτου η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εκτιμάται πως θα ενταθεί στο εξής.