Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Νέους όρους στην εκλογική μάχη για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας θέτει η υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, λίγες ώρες μετά από συνάντηση που είχε ο κ. Τζιτζικώστας με τον πρ. Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, όπως αποκάλυψε το Newpost, ο κ. Καραμανλής φέρεται να πρότεινε στον 37χρονο Τζιτζικώστα να μην βιαστεί αλλά να περιμένει. Ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε, δε, μία εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο, το κώλυμα εκλογιμότητας που έχουν, βάσει Συντάγματος, οι Περιφερειάρχες και αφορά στο σύνολο της θητείας τους. Η μάχη είναι κοινοβουλευτική φέρεται ειπών ο κ. Καραμανλής, κι αυτό ισχύει κατ εξοχήν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο κ. Τζιτζικώστας δεν μπορεί να εκλεγεί Βουλευτής μέχρι και το 2019. Βεβαίως, εάν γίνουν εκλογές και η Ν.Δ. κερδίσει θα μπορεί κάλλιστα να είναι... Πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα να κατέβει στην κούρσα αλλάζει άρδην τις μέχρι σήμερα ισορροπίες καθώς ο Περιφερειάρχης, με την «πρόκληση» της υποψηφιότητάς του επενδύει στην προβολή του μηνύματος της ανανέωσης και της υπέρβασης της ιεραρχίας στο κόμμα.

Από τους υποψηφίους έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του μόνον ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του δεσμεύεται να αλλάξει τα πάντα εκτός από το όνομα της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, κρίσιμη είναι η τελική απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ώρες συνεχείς επαφές με κορυφαία στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και τον κ. Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να δέχεται ισχυρές πιέσεις για να είναι υποψήφιος και μοιάζει, πλέον, να αίρει τις αρχικές του επιφυλάξεις. Εφόσον ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, κάτι που αν γίνει θα γίνει τις επόμενες λίγες ώρες, ο κ. Μεϊμαράκης προβάλει ως ισχυρό φαβορί καθώς θα έχει και την ισχυρή στήριξη του καραμανλικού συστήματος αλλά και κορυφαίων στελεχών όπως η Ντόρα Μπακογιάννη ενώ θα δώσει τη μάχη ως εν ενεργεία Πρόεδρος του κόμματος.

Ως προς τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, και εφόσον ο κ. Μεϊμαράκης μπει στην κούρσα, δεν φαίνεται να χωρούν πάνω από μία ή δύο ακόμη επιλογές. Ο ένας υποψήφιος, λογικά, θα είναι ο κ. Μάκης Βορίδης – και εναλλακτικά αλλά όχι πιθανά ο κ. Αδ. Γεωργιάδης – και η δεύτερη, για την οποία έχει γίνει προετοιμασία ο κ. Βασίλης Κικίλιας.