Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συντρόφους του Πιέτρο Ινγκράο εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τον θάνατό του.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του:

Ο Πιέτρο Ινγκράο υπήρξε μία εμβληματική μορφή του αριστερού ευρωκομμουνισμού και της ριζοσπαστικής ευρωπαϊκής αριστεράς, ένας ηγέτης σταθερός στις αξίες του, ανοιχτός στην σκέψη του και βαθύτατα ανθρώπινος. Σε εποχές αναδίπλωσης αποτέλεσε ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τους αριστερούς ανθρώπους και θα συνεχίσει να φωτίζει την σκέψη και την καρδιά μας στους αγώνες του μέλλοντος. Ας κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη του. Στην οικογένεια του και τους συντρόφους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έγραψε και ένα μήνυμα στο Twitter για τον Ινγκράο:

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον Ινγκράο

Με ανακοίνωσή της, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «αποχαιρετά» τον Πιέτρο Ινγκράο, «σεβαστό σύντροφο και ξεχωριστή προσωπικότητα της διεθνούς Αριστεράς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με βαθύτατη συγκίνηση, αποχαιρετά τον Πιέτρο Ινγκράο, σεβαστό σύντροφο και ξεχωριστή προσωπικότητα της διεθνούς Αριστεράς. Στέλεχος ηγετικό ενός μεγάλου αριστερού κόμματος όπως το ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, σε μια χώρα όπως η Ιταλία που υπήρξε εργαστήριο ιδεολογικών, κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών ολόκληρο τον εξαιρετικά πυκνό σε γεγονότα 20ό αιώνα, ο Ινγκράο βρέθηκε σε ιδανικό περιβάλλον να δράσει όχι μόνο ως πολιτικός αλλά να συμβάλει ως θεωρητικός και να ανοίξει νέους δρόμους για την ιστορική Αριστερά. Ηγέτης του ρεύματος του αριστερού ευρωκομουνισμού συνέβαλε από πολύ ενωρίς στην αναζήτηση σταθερών και συγχρόνως ανοιχτών σχέσεων με τα κινήματα και την κοινωνία των πολιτών, παραμένοντας πιστός στο όραμα της απελευθέρωσης του ανθρώπου από κάθε είδους καταναγκασμό. Διορατικός, μας προετοίμασε έγκαιρα για τα αδιέξοδα του υπαρκτού σοσιαλισμού επιμένοντας ότι ο αναστοχασμός είναι σπουδαίο εφόδιο στη δράση.

Ο Πιέτρο Ινγκράο ήταν άνθρωπος του διαλόγου γι’ αυτό συγκέντρωνε την εκτίμηση όλου του πολιτικού φάσματος της Ιταλίας σε μια ταραγμένη περίοδο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα θυμόμαστε πάντα το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στη χώρα μας και στο κόμμα μας. Δεν παρέλειψε ποτέ σε δύσκολες εκλογικές μάχες ή όταν το κίνημα συγκρουόταν με τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα να δώσει το παρόν του και να μας ενθαρρύνει. Με συμβολές από το θεωρητικό του έργο και στη δική μας θεμελίωση θα θυμόμαστε πάντοτε τον ιστορικό άνθρωπο Πιέτρο Ινγκράο που μας εκμυστηρεύτηκε στα απομνημονεύματά του, όσο κι αν αυτό αποδείχθηκε κινούμενος ορίζοντας, ότι «ήθελε το φεγγάρι».