Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την αναμενόμενη έστω και φωτογραφική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπάρακ Ομπάμα, το Μέγαρο Μαξίμου. 

Κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν χθες πως ο σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργου στην Νέα Υόρκη δεν ήταν η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αντιθέτως σκοπός του ταξιδιού στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ είναι ενίσχυση των διεθνών σχέσεων της χώρας και προπάντων η διεθνοποίηση του ζητήματος της αναδιάρθρωσης του δημοςίου χρέους. 

Εκ των πραγμάτων λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας τόσο κατά την ομιλία του χθες στην γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όσο και κατά την παρέμβαςή του στο συνέδριο του ιδρύματος Κλίντον ανέβασε ψηλά το ζήτημα του χρέους και ζήτησε απομείωσή του θυμίζοντας χαρακτηριστικά πως το ίδιο έγινε το 1953 με την Γερμανία. 

Κανονικά οι Αλέξης Τσίπρας και Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθούν απόψε τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος στο πλαίσιο της δεξίωσης που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τιμήν των ξένων ηγετών που συμμετέχουν στην ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ. 

Ουδείς γνωρίζει εάν θα περιοριστούν σε μία χειραψία κι ενδεχομένως στην παραδοσιακή φωτογραφία ή εάν θα συζητήσουν έστω και για λίγα λεπτά για θέματα που αφορούν πρωτίστως την κατάσταση στην Ελλάδα με επίκεντρο το χρέος. Ο Μπάρακ Ομπάμα άλλωστε έθιξε το φλέγον για την χώρα μας ζήτημα κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πρωτίστως ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. 

Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνουν ότι παρασκηνιακώς έχουν γίνει προσπάθειες για κάτι παραπάνω από μία τυπική χειραψία των δύο ηγετών και επισημαίνουν ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός του ταξιδιού του Αλέξη Τςίπρα στην Νέα Υόρκη.

Εάν όμως προκύψει μία συνάντηση μεταξύ των δύο έστω και ολιγόλοπτη οπωσδήποτε το Μαξιμου θα την αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά προσβλέποντας και σε μία επίσημη πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο στον Έλληνα πρωθυπουργό.