Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Αμερική, αλλά, στην Αθήνα, οι υπουργοί του και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητούν περισσότερο τα όσα είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παρά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο λόγος είναι προφανής: Οι περισσότεροι αντελήφθησαν ότι ο Πρωθυπουργός με τα λεγόμενά του προειδοποίησε – εμμέσως πλην σαφώς- ότι όλοι θα κριθούν σε διάστημα έξι μηνών και θα συνεχίσουν να κρίνονται από τα έργα τους και όχι από τις… τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και τις παρεμβάσεις επί… παντός επιστητού.  Είπε μάλιστα ότι την πορεία των υπουργών και τις επιδόσεις τους, θα τις παρακολουθεί προσωπικά και ο ίδιος.  

Λογικά προκύπτει το ερώτημα ποιοι ήταν οι λόγοι οι οποίοι ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει… ποινολόγιο, σε μια κυβέρνηση λίγων ημερών, όταν τίποτα δεν προδιαθέτει για φαινόμενα ραστώνης και αναποτελεσματικότητας.  

Η απάντηση είναι απλή: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την εμπειρία της πρώτης φάσης διακυβέρνησης και τη βαθειά πεποίθηση ότι αρκετοί υπουργοί δεν ανταπεξήλθαν στο έργο που ανέλαβαν. Όχι μόνο λόγω απειρίας, αλλά (κυρίως) εξ αιτίας πρωτοβουλιών οι οποίες όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά αντιθέτως δημιούργησαν προβλήματα.  

Σε ότι αφορά το τι έκανε γι’ αυτό ο ίδιος, η απάντηση δίνεται εν πολλοίς από τον αρθογράφο της «Αυγής» Θανάση Καρτερό:

«Είχε βυθιστεί τόσο στη σκληρή διαπραγμάτευση, ώστε να χορεύει σχεδόν ανενόχλητη η επιπολαιότητα αγκαζέ με τον παραγοντισμό, είναι η απάντηση. Σωστά. Κανείς δεν μπορεί να του φάει αυτό το δίκιο. Και κανείς όμως δεν μπορεί να θεωρήσει υπερβολική την υποψία ότι παραήταν μαλακός. Ανέχτηκε πολλά, ακόμα και από στενούς του συνεργάτες. Άφησε πρόσωπα και καταστάσεις να ξεχειλώσουν. Και να κάνουν ζημιά.» 

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι οι υπουργοί δεν χρειάζονται… διερμηνέα για να καταλάβουν τι εννοεί. Σημειώνουν ότι στη δεύτερη φάση διακυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην ανεχθεί ανάλογα φαινόμενα. Γι αυτό και απαιτεί έργο και αποτελέσματα από τις πρώτες μέρες. Και γιατί όλοι γνωρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να συγχωρούν εσαεί αδυναμίες, παραλείψεις και επιπολαιότητες.