«Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030 εμφανίστηκε να επαιτεί τη διευθέτηση του χρέους», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της:

Είναι πασιφανές ότι οι αναφορές στο ζήτημα αυτό δεν είναι παρά ένα φθηνό, επικοινωνιακό, για εσωτερική κατανάλωση, «τρικ». Πέρα όμως από τις «επικοινωνιακές πιρουέτες» του κ. Τσίπρα, υπάρχει και η ουσία. Ο κ. Τσίπρας δεν γνωρίζει ότι όλα τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης θεωρούν ότι ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο forum για να διευθετεί τέτοια πολύπλοκα χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους; Δεν γνωρίζει ότι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε παγκόσμιο, και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας European Stability Mechanism-ESM) σε επίπεδο ΕΕ/ευρωζώνης, παίζουν αυτό το ρόλο; Δεν γνωρίζει τη θεσμική ιδιαιτερότητα της ευρωζώνης, ως μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης σε περιφερειακό επίπεδο, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ); Δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια «επίσημων πιστωτών», δηλαδή των εταίρων μας σε ΕΕ (κράτη-μέλη, ΕΚΤ, ESM) και ΔΝΤ; Επιτέλους, αγνοεί ακόμη και αυτά που υπέγραψε; Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας, στις 12 Ιουλίου 2015, υπέγραψε τη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ σύμφωνα με την οποία αποκλείεται κούρεμα του χρέους.

«Τελικά ο κ. Τσίπρας, άλλα λέει, άλλα υπογράφει και άλλα κάνει, επιτείνοντας τη σύγχυση και την αβεβαιότητα και παρατείνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης. Η διγλωσσία του κ. Τσίπρα βλάπτει σοβαρά τη χώρα», καταλήγει η ΝΔ.