Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας δεν είναι απλώς μια ιδεοληψία». 

Μιλώντας στον Realfm ανέφερε ότι «υπήρχε το αίτημα από τους δανειστές να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής των δικτύων υψηλής τάσης». Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, «η βάση αυτού του αιτήματος ήταν να μην είναι μια θυγατρική της ΔΕΗ, όπως είναι τώρα ο ΑΔΜΗΕ, για να χειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, αλλά να είναι ένας ιδιωτικός φορέας, ο οποίος να είναι πιο αντικειμενικός απέναντι στη δημόσια ΔΕΗ και τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας».

Τόνισε ότι η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να φτιαχτεί μια ξεχωριστή από τη ΔΕΗ εταιρεία δημόσιας τάσης, αλλά να είναι δημόσια. «Να μην πάρουμε από τη ΔΕΗ τα πάγια, δηλαδή όλα αυτά τα δίκτυα που κοστίσαν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια που έχουν φτιαχτεί τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλοντος.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, απάντησε:

Όταν μιλάμε για απελευθέρωση της ενέργειας στην Ευρώπη διαφορετικά το εννοεί ο καθένας. Συνήθως πίσω από την απελευθέρωση, κάθε κράτος θέλει να ενισχύει τα δικά του εθνικά συμφέροντα, αυτές οι προτάσεις δεν είναι ουδέτερες.

Υπάρχει ένα πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπει κάποια πράγματα για την ΔΕΗ, εμείς θεωρούμε ότι θα πετύχουμε και έχουμε πετύχει να γίνει αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, αποδεκτή να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ

Ερωτηθείς αν το κράτος θα κρατήσει ολόκληρη τη ΔΕΗ ή ένα κομμάτι της θα περάσει σε ιδιώτες, είπε:

«Αυτή την στιγμή ένα μέρος είναι σε ιδιώτες. Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο» υπογράμμισε και έκανε λόγο για άλλες μορφές σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.

«Σημασία έχει να έχεις έναν ισχυρό δημόσιο παίκτη ώστε να μπορείς να κάνεις και κοινωνική πολιτική που χρειάζεται. Δηλαδή για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε άμα είχαμε πλήρως ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ» συμπλήρωσε.

Κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκε ο κ. Σκουρλέτης και σε ό,τι αφορά το νερό επισημαίνοντας μάλιστα ότι «είναι και μία ευρωπαϊκή εμπειρία ότι τα δίκτυα και το νερό θα πρέπει να μείνει δημόσιο».