ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δυνατό χαρτί του Μεϊμαράκη, που ποντάρει ο Τζιτζικώστας και τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2015, 13:08 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2015, 15:23
Το δυνατό χαρτί του Μεϊμαράκη, που ποντάρει ο Τζιτζικώστας και τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης
Facebook Twitter Whatsapp

Με δύο συν μία υποψηφιότητες ξεκινά μια κρίσιμη εβδομάδα για την κούρσα διαδοχής στη ΝΔ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας έχουν δηλώσει ήδη ότι θα είναι υποψήφιοι, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία θα κρίνει και τις κινήσεις των άλλων κορυφαίων στελεχών, όπως του Νίκου Δένδια, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Μανώλη Κεφαλογιάννη και της Όλγας Κεφαλογιάννη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Με δύο συν μία υποψηφιότητες ξεκινά μια κρίσιμη εβδομάδα για την κούρσα διαδοχής στη ΝΔ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας έχουν δηλώσει ήδη ότι θα είναι υποψήφιοι, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία θα κρίνει και τις κινήσεις των άλλων κορυφαίων στελεχών, όπως του Νίκου Δένδια, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Μανώλη Κεφαλογιάννη και της Όλγας Κεφαλογιάννη

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, συνομίλησε με τον Κώστα Καραμανλή και έχει τη στήριξη των βουλευτών του καραμανλικού μπλοκ, που με δημόσιες δηλώσεις τους, τάχθηκαν υπέρ του. Οι πληροφορίες τον έφεραν επιφυλακτικό μέχρι τώρα για δύο λόγους: πρώτον γιατί συγκεκριμένα στελέχη, σε αντίθεση με ότι έπραξαν τον Ιανουάριο, άρχισαν την κριτική, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες.  

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την απόφασή του σε περίπτωση που θέσει τελικά υποψηφιότητα και εκλεγεί, να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και ριζικές αλλαγές παντού και να συγκρουστεί μετωπικά με όσους κρατούν τη ΝΔ πίσω. Πέραν του κ. Μεϊμαράκη πάντως, που έχει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και στην Πολιτική Επιτροπή, όλοι οι υπόλοιποι επίδοξοι υποψήφιοι είναι με τη λίστα των 500 και πλέον μελών της Π.Ε. ανά χείρας προκειμένου να εξασφαλίσουν τις 50 υπογραφές και να αναζητήσουν συμμαχίες. 

Ο κ. Μητσοτάκης που έχει πει ότι συμβολικά η 50η υπογραφή θα είναι του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έχει ως σύνθημα «από την αρχή». Αυτό που θα πει στον κόσμο «δείτε όχι μόνο τη ΝΔ από την αρχή, αλλά και μένα τον ίδιο από την αρχή», ενώ οι συνεργάτες του αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Μεϊμαράκη να παρατηθεί και από υπηρεσιακός προεδρος και αν οριστεί κάποιος άλλος, σε περιπτωση που θέσει υποψηφιότητα. Στον αγώνα για την προεδρία πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει απέναντι του τη Ντόρα Μπακογιάννη που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

Ο κ. Τζιτζικώστας είναι ο πιο νέος από τους διεκδικητές, έχει θητεύσει ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και η υποψηφιότητά του άνοιξε ήδη δύο συζητήσεις. Πρώτον για τον αν η ΝΔ αυτή την περίοδο, χρειάζεται έναν "αντί-Τσίπρα", ή έναν πρόεδρο με κάποια άλλα χαρακτηριστικά, όπως π.χ. να είναι ενωτικός. Δεύτερον, αν η ΝΔ, ως αστικό κόμμα, μπορεί να έχει ως αρχηγό, ένα εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος, καθώς ο κ. Τζιτζικώστας δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για βουλευτής μέχρι το 2019, επομένως δεν μπορεί να είναι παρών στην Ολομέλεια και στις μάχες που θα δοθούν εκεί. 

Συνεργάτες του πάντως διέψευδαν φήμες που κυκλοφόρησαν περί απόσυρσης της υποψηφιότητάς του. "Θα συνεχίσει κανονικά διευκρίνιζαν", ενώ ανέφεραν ότι έχουν συγκεντρωθεί ήδη 70 υπογραφές και θα αποφασιστεί στις επόμενες ώρες ποιες από τις 50 θα ανακοινωθούν. Γαλάζια στελέχη πάντως, τόνιζαν ότι θα πρέπει ο κ. Τζιτζικώστας να παραιτηθεί άμεσα από Περιφερειάρχης, προκειμένου να μην υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση αυτή για να πιέσει δημάρχους, να ταχθούν υπέρ του.

Στην κούρσα της διαδοχής δεν αποκλείεται να μπουν και οι Μάκης Βορίδης και Βασίλης Κικίλιας. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα πιθανά και...απίθανα ονόματα των υποψηφίων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για να μπουν τελικά στη λίστα με τους υποψήφιους, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις 50 υπογραφές της Πολίτικης Επιτροπής, γεγονός που για πολλούς αποδεικνύεται από δύσκολο ως ανέφικτο.