current views are: 5

28 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:54

Δυσαρέσκεια Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη για τον ρόλο του Παπαμιμίκου στα εσωκομματικά

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ. 

Δημοσίευση 12:54’
αρθρο-newpost

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ. Την ώρα, πάντως, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι παρασκηνιακές διεργασίες, συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, αλλά και του υποψήφιου Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τον ρόλο που παίζει τα τελευταία 24ωρα ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, στο δρόμο για την εκλογή της νέας ηγεσίας. 

Συγκεκριμένα, σε συνομιλία που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες το μεσημέρι στη Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι ρόλο στην απόφασή του παίζουν η διαδικασία εκλογής και ο προβληματισμός του για το αν μπορεί να υλοποιήσει τις ριζικές και επαναστατικές αλλαγές που εχει στο μυαλό του για τη ΝΔ.

«Η απόφαση είναι δική μου, θα την ανακοινώσω όποτε κρίνω, σέβομαι τη γνώμη όλων, συζητώ με όλους, αλλά δεν θα μου επιβάλλει κανείς και καμιά τι θα κάνω και  η απόφασή μου δεν θα ειναι προϊόν οποιασδήποτε συνεννόησης παρασκηνιακής. Αν πάρω την όποια απόφαση, θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια και μόνο, για να αλλάξω τη ΝΔ, για να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το περιβάλλον του εκφράζει δυσαρέσκεια για όσους λενε ή γράφουν ότι αν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Μεϊμαράκης θα επέλθει καταστροφή στη ΝΔ. Απο την άλλη οι συνεργάτες του τόνιζαν πως ο ίδιος έχει ευθεία σχεση με την κοινωνία, την οποία επιβεβαίωσε με τις εκλογές, χωρίς να έχει ενδιάμεσους.

Συνεργάτες του, πάντως, υπενθύμιζαν τη διαφωνία του κ. Μεϊμαράκη απο το 2009 με την διαδικασία εκλογής, αλλά και με το γεγονός οτι μπορεί να είναι κανείς υποψήφιος άκομα και αν δεν είναι μέλος της ΝΔ. 

Μάλιστα οι συνεργάτες του επεσήμαναν και την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη, τοτε, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, να ειναι βουλευτής με δεύτερη θητεία. Αν ωστόσο, υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των υποψηφίων εκτιμάται, ότι ίσως θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος για να αλλάξει η διαδικασία.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει σε ανακοίνωση μονο αν πάρει απόφαση να κατέβει γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να πει κάτι. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και την Παρασκευή, μισή ωρα πριν την λήξη της προθεσμίας. Μέχρι τότε φυσικά μπορεί ο οποιοσδήποτε θέλει να κατέβει, λενε οι συνεργάτες του.

Δυσαρέσκεια, ωστόσο, εκφράζονταν από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, υπενθυμίζοντας οτι ποτέ δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις. Ο γραμματέας της ΝΔ από την Παρασκευή το απόγευμα έκανε τηλεφωνήματα υπέρ του κ. Τζιτζικώστα με αποτέλεσμα να του γίνει «σύσταση» από συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν. Οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη χαρακτηριστικά έλεγαν ότι θεωρούν ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, που είναι και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπης για την εκλογή Προέδρου, να τάσσεται υπέρ μιας υποψηφιότητας. Επιπλέον, και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγαν ότι οι κινήσεις του κ. Παπαμίκου υπέρ του κ. Τζιτζικώστα, εχουν υποπέσει και στη δική τους προσοχή, και ο Βαγγέλης Μεϊμαρακης εχει απόλυτο δίκιο, καθώς αυτό ειναι απολύτως απαράδεκτο.

Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτήριζαν καλοδεχούμενη την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, αλλα βάζουν ζήτημα συνταγματικού ασυμβίβαστου, απο το περιβάλλον του εξηγούν οτι το Σύνταγμα προβλέπει οτι ένας εξωκοινοβουλευτικός δεν μπορει να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υποδείξει ποιος θα είναι αυτός που θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει την εντολή σχηματισμού.

Απο την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα πάντως, λενε πως όλα ειναι έτοιμα, οι υπογραφές εχουν συλλεγεί, ειναι περίπου 70, ενω απαντούν οτι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνταγματικότητας, καθώς υπάρχει -υπενθυμίζουν- το παράδειγμα της Ιταλίας με τον Ματέο Ρεντσι, ο οποίος προήλθε απο το χώρο της αυτοδιοίκησης χωρίς να ειναι βουλευτής.


σχετικα αρθρα