Σφοδρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στον ΟΗΕ για το χρέος και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στους FT, σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

«Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030 εμφανίστηκε να επαιτεί τη διευθέτηση του χρέους» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, σχετικά με την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη,  προσθέτοντας ότι «είναι πασιφανές ότι οι αναφορές στο ζήτημα αυτό δεν είναι παρά ένα φθηνό, επικοινωνιακό, για εσωτερική κατανάλωση, "τρικ"» .

«Η Νέα Δημοκρατία εξανίσταται γιατί ο Αλέξης Τσίπρας διεθνοποιεί το θέμα του χρέους και της απομείωσής του μέσω της διαπραγμάτευσης. Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από ένα κόμμα που έχει κάνει την εθελοδουλία ιδεολογία του», απάντησε σε εξίσου οξείς τόνους το Μέγαρο Μαξίμου.

«Αντί να βρίζουν και να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, ας ξανακοιτάξουν στο Μαξίμου που έβαλε την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας. Διότι η συμφωνία που υπέγραψε στις 12 Ιουλίου αναφέρει ρητά ότι "δεν μπορεί να γίνουν απομειώσεις της ονομαστικής  αξίας του χρέους". Ας μην αρνούνται ακόμη και την υπογραφή τους» απάντησε λίγο αργότερα η Συγγρού.

To φλέγον ζήτημα του χρέους δεν ήταν  η μόνη εστία τριβής, αλλά και οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου σχετικά με την πορεία της οικονομίας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους FΤ, αναμένοντας την αξιολόγηση των πιστωτών προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στους Financial Times, παραδέχτηκε ότι η "πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου" από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, έταζε, αλλά δεν έκανε τίποτα για τη φοροδιαφυγή… Παραδέχτηκε, επίσης, ότι οι εκλογές, που προκαλεί κατ’ εξακολούθηση ο κ. Τσίπρας, βλάπτουν τη χώρα» και τονίζει: 

Πρώτον, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Τσακαλώτου, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016. Το 2016 δηλαδή θα γυρίσουμε στο … 2014. 

Δεύτερον, σύμφωνα με τον ίδιο, προϋπόθεση για να μη γίνει “κούρεμα” καταθέσεων είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι διαδικασίες αυτές όμως καθυστέρησαν ήδη για ένα ακόμη μήνα με την απόφαση του κ. Τσίπρα να ξαναπροκαλέσει εκλογές τον Σεπτέμβριο για να μας ξαναπάει  … πίσω στον Αύγουστο όπου συγκυβερνούσε πάλι με τον κ. Καμμένο. 

Τρίτον, ακόμη και αν ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα με επιτυχία, σύμφωνα με τις δικές του προβλέψεις, για να επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών και κατ’ επέκταση η "δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου", θα πρέπει "να μην κάνει ιδιαίτερα αριστερά πράγματα"… 

Και αναρωτιέται η ΝΔ «ανεπάρκεια, υποκρισία ή καθ’ έξη πολιτική εξαπάτηση;».

To υπουργείο Οικονομικών, σε απάντησή του, αναφέρει ότι «σε συντονισμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των φορολογουμένων πολιτών έχει επιδοθεί η Νέα Δημοκρατία, σε συμμαχία με μέρος των ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για επερχόμενη φοροκαταιγίδα, παρουσιάζοντας ακόμη και φόρους που προϋπήρχαν ως νέους. Το υπουργείο Οικονομικών για να αντικρούσει ανάλογη φημολογία και καταστροφολογία και κυρίως για να διασφαλίσει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, απάντησε λεπτομερώς για θέματα φορολογικής πολιτικής με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2015».

Και συμπληρώνει ότι:

  • ότι τα περισσότερα φορολογικά μέτρα είναι ίδια με εκείνα του περσινού έτους, χωρίς ταυτοχρόνως να αμφισβητεί τις δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν από την συμφωνία.
  • έχει δεσμευθεί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την ελάφρυνση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων προχωρώντας: στην αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.