Σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, σε μια νέα προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος απομείωσης του ελληνικού χρέους, έχει ο έλληνας Πρωθυπουργός, κατά την τρίτη ημέρα παρουσίας του στις ΗΠΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας παραβρέθηκε νωρίτερα στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν των αρχηγών κρατών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ αυτή την ώρα συμμετέχει στην εναρκτήρια εκδήλωση της Γενικής Συζήτησης της 70ης Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα μιλήσει και ο αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στις 11: 00 τοπική ώρα ο Αλέξης Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ και με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ενώ θα παρευρεθεί στο επίσημο γεύμα για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. 

Πριν από λίγο είχε τετ-α-τετ και με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κούβα. 

Στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης) ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζίνσενγκ και στις 16:30 με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισι. Επιπλέον, στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους προέδρους της Κίνας και της Αιγύπτου αναμένεται να ​τεθούν επί τάπητος η διεύρυνση των επεδντυικών, εμπορικών και γεωστρατηγικών συνεργασιών με τις δύο χώρες. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του κ. Τσίπρα στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Μπαράκ Ομπάμα, τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) προς τιμήν των Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών. Ο Πρωθυπουργός θα έχει άτυπη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, στο περιθώριο της δεξίωσης, όπου κομβικής σημασίας είναι η θέση που θα πάρει ο κ. Ομπάμα για το ελληνικό χρέος, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. 

Η προώθηση της λύσης στο θέμα του χρέους βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της πενθήμερης παραμονής του έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στόχος είναι και η προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα, προκειμένου να δωθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές και στην ομιλία του στο ίδρυμα Clinton ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω απομείωση του χρέους, με το ΔΝΤ να βάζει πλέον στο τραπέζι την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μείωση των επιτοκίων.