Την καταβολή τόκων υπερημερίας που αγγίζουν το ποσό-μαμούθ των 9 εκατ. ευρώ απαιτούν με έγγραφά τους από την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα από τον ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) ορισμένες κοινοπραξίες οι οποίες ενώ είχαν εκτελέσει διάφορα έργα για την Περιφέρεια Αττικής ο ΕΔΣΝΑ (υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής) καθυστερούσε για πάνω από ένα χρόνο την εξόφληση των τιμολογίων τους παρότι διατηρούσε ταμειακά διαθέσιμα.

Η υπόθεση αυτή που συνοδεύεται με «άρωμα σκανδάλου» προκάλεσε την παρέμβαση της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, η οποία ζήτησε τη συνδρομή για έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με μια αρχική επισκόπηση των στοιχείων βάσει των τηρούμενων αρχείων του ΕΔΣΝΑ προέκυψε οτι από το 2013 και μέχρι τον Ιούλιο του 2014 υπήρχε συστηματική και κατ εξακολούθηση καθυστέρηση, στην έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων που αφορούσαν την εξόφληση των παραπάνω κοινοπραξιών, που ξεπερνούσε τις 473 ημέρες. 

Το παράδοξο και -υπό έλεγχο πλέον- είναι ότι οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των κοινοπραξιών για εκτελεσθέντα έργα τους συνέπεσαν με το γεγονός ότι την ίδια χρονική περίοδο (2013-1014) η οικονομική υπηρεσία του ΕΔΣΝΑ διέθετε ταμειακά διαθέσιμα αρνούμενη να εξοφλήσει τις κοινοπραξίες οι οποίες έχουν τώρα διεκδικούν αποζημιώσεις για τόκους υπερημερίας ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Η Περιφερειάρχης Αττικής, με ανακοίνωση της, ζητεί από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - «τα παραπάνω προκαλούν εύλογα ερωτήματα αλλά και υπόνοιες ως προς τη σκοπιμότητα της υπερβολικής καθυστέρησης στην έκδοση από την Υπηρεσία (ΕΔΣΝΑ)των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής και εξόφλησής τους με συνέπεια την πρόκληση υπερβολικών ποσών τόκων υπερημερίας(7,4-%8,5%) από συγκεκριμένες κοινοπραξίες».