Το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στης Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη Βουλή.

Η κ. Γεννηματά διαμήνυσε πως «αν και ψηφίσαμε αρκετά από τα προαπαιτούμενα μέτρα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδοθούμε άνευ όρων» και σημείωσε πως «θα μείνουμε πιστοί στην αρχή της συνέπειας λόγου και στάσης». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως το κόμμα θα καταψηφίσει τις «αρνητικές, υφεσιακές διατάξεις του μνημονίου» και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψήφισει:

  • Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
  • Τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας.
  • Την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών.
  • Την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση
  • Την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε στο θέμα των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να βελτιώσει αυτούς τους όρους» και έκανε λόγο για την ανάγκη σκληρής διαπραγμάτευσης. 

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών επεσήμανε πως η «πρόσκληση για “επιστροφή στο κοινό μας σπίτι” συσπείρωσε χιλιάδες πολίτες», ενώ σημείωσε πως «όσοι προέβλεπαν την εξαφάνιση μας από τον πολιτικό και κοινοβουλευτικό χάρτη διαψεύστηκαν πανηγυρικά και όσοι την επεδίωκαν απέτυχαν παταγωδώς».

Όπως ανέφερε, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί τον τρίτο, εναλλακτικό πόλο, ενώ σημείωσε ότι ο κάθε φορέας της Συμπαράταξης διατηρεί την αυτοτέλειά του, ωστόσο όλοι διατηρούν τους κοινούς τους στόχους.

Η κ. Γεννηματά προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν περιφερειακά συντονιστικά συμβούλια, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι παρά τις εξαγγελίες του, συμπεριέλαβε «το παλιό» στην «αναπαλαιωμένη κυβέρνησή του».