Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στον αστερισμό των υποψηφιοτήτων, κάποιων σοβαρών κάποιων άλλων στα όρια της φαιδρότητας, κινείται η Νέα Δημοκρατία, η οποία εισέρχεται εμφανώς σε κύκλο έντονης αντιπαράθεσης και εσωστρέφειας. 

Χθες ήταν η σειρά του κ. Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, όντας ο τρίτος – μετά τους κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα – που γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία. Η υποψηφιότητα Γεωργιάδη έρχεται να καλύψει το χώρο της δεξιάς, για την οποία ομιλεί ο βουλευτής Β' Αθήνας, ωστόσο μένει να φανεί πόσους από τους βουλευτές και τα στελέχη που ήταν στην επιρροή του κ. Μάκη Βορίδη θα ακολουθήσουν. Επί του παρόντος, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι αναζητά τις απαιτούμενες υπογραφές για την υποψηφιότητά του, αν και θεωρείται πιθανόν να τις βρει. 

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομεί, σημείο προς σημείο, την ατζέντα του ενόψει εσωκομματικής εκλογής ενώ χθες, σε ευθυγράμμιση με την πλευρά Μεϊμαράκη, έβαλε κατά ρυπάς προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα, δείχνοντας ότι η υποψηφιότητα του νεαρού περιφερειάρχη, παρά το σημαντικό πρόβλημα του κωλύματος εκλογιμότητας που έχει, μεταβάλλει τις ισορροπίες στην κούρσα διαδοχής. 

Πλην των τριών στελεχών (κατά σειρά ανακοίνωσης, Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης) ενεργά κινείται και ο κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος και φιλοδοξεί να προσελκύσει και στελέχη που μέχρι σήμερα στήριζαν την υποψηφιότητα του κ. Βορίδη ενώ τις τελευταίες ώρες αναβιώνει και το σενάριο μίας γυναικείας υποψηφιότητας στο πρόσωπο της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη.

Σε αυτές τις υποψηφιότητες θα πρέπει να προστεθούν οι προσπάθειες αρκετών στελεχών να εξασφαλίσουν στήριξη αλλά και αρκετές περιπτώσεις που απασχολούν τα ΜΜΕ (Μ.Πανέττας, Σ. Ευσταθόπουλος, Ηλ. Ζαρκάδας) και οι οποίες ενίοτε αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας και ουδεμία πιθανότητα έχουν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπογραφές.

Εν αναμονή Μεϊμαράκη 

Όλα αυτά ενώ η Νέα Δημοκρατία και οι υποψήφιοι για την αρχηγία αναμένουν την τελική απόφαση του κ. Μεϊμαράκη. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. που αντιμετωπίζεται, από πολλούς, ως η ιδανική επιλογή για τη διατήρηση της ενότητας του κόμματος, άφησε χθες, για άλλη μία φορά, ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, αν και όλα δείχνουν ότι η απόφαση να είναι υποψήφιος έχει ληφθεί.

Ο ίδιος μοιάζει να εκμεταλλεύεται την εικόνα Δελφιναρίου της ΝΔ, προκειμένου να ενισχύσει τη δική του εικόνα ως εγγυητή της γαλάζιας πορείας, ωστόσο στο παρασκήνιο ο προβληματισμός για την υποψηφιότητά του ενισχύεται. Και μπορεί κατά τη χθεσινή ημέρα ο κ. Μεϊμαράκης να προσέθεσε κάτι ακόμα στη συζήτηση, ότι δηλαδή αν είναι υποψήφιος θα είναι με δική του και μόνον πρωτοβουλία και με στόχο να είναι Πρόεδρος πλήρους ευθύνης και όχι «τοποτηρητής» οποιουδήποτε, ωστόσο πολλοί πλέον αναρωτιούνται σε τί ωφελεί η καθυστέρηση. Αντιθέτως, και σε ανώτατο επίπεδο διατυπώνεται ο προβληματισμός ότι με τους χειρισμούς του ο κ. Μεϊμαράκης κινδυνεύει να χάσει τη δυναμική που είχε στην αρχή της διαδικασίας και να καταστήσει έναν αγώνα που, έστω με δυσκολία, θα κέρδιζε σε ντέρμπι με απρόβλεπτη κατάληξη.