«Αλέξη, θα τα ξαναπούμε».

Με τις λέξεις αυτές του Μπάρακ Ομπάμα έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες μας από την ελληνική πλευρά, η σύντομη συνομιλία Ομπάμα –Τσίπρα, στο πλαίσιο της δεξίωσης, που παραθέτει ο αμερικανός Πρόεδρος.

Αν αυτό, τώρα, συνεπάγεται και επίσημη πρόσκληση της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τις Η.Π.Α. είναι κάτι που θα διαπιστωθεί, σε πρώτο χρόνο, στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Εκεί, δηλαδή, όπου θα γίνει και η ουσιαστική συζήτηση.

Είχε προηγηθεί η, επίσης σύντομης διάρκειας, συνομιλία κατά το γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εκεί όπου ο Μπάρακ Ομπάμα συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έκανε «καλή δουλειά» (‘good job’).

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται τα συγχαρητήρια του Μπάρακ Ομπάμα για την εκλογική του νίκη.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα, το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Προέδρου των Η.Π.Α., ένα τηλεφώνημα όμως που στην πράξη κάθε άλλο παρά τυπικού χαρακτήρα ήταν, αφού οι δύο ηγέτες επεκτάθηκαν σε θέματα οικονομίας (χρέος, ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις), όπως, όμως, και σε εκείνο των προσφυγικών /μεταναστευτικών ροών.

Ατζέντα που αναμένεται να συζητηθεί και στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α.