Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Με καλά, άσχημα ή μέτρια αγγλικά ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε και την χαμογελαστή φωτογραφία με τον Μπάρακ Ομπάμα να εξασφαλίσει και μία σειρά σημαντικών διεθνών επαφών να κάνει στην Νέα Υόρκη στην προσπάθειά του να βρει ξένους επενδυτές. Σήμερα μάλιστα δεν αποκλείεται να έρθει και πάλι τετ α τετ με τον Αμερικανό ηγέτη στο πλαίσιο της συνάντησης Κορυφής που θα γίνει υπό την Προεδρία Ομπάμα με θέμα την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIS, όπου και θα δώσει το παρών ο έλληνας πρωθυπουργός. 

Στις συναντήσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι το περιβάλλον στην χώρα μας έχει γίνει πολύ πιο φιλικό για επενδύσεις, πρωτίστως όμως τονίζει ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο και φυσικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ως προϋπόθεση για την σταδιακή έξοδο από την κρίση. Παρ’ όλα αυτά οι «επενδυτές» εμφανίζονται διστακτικοί τουλάχιστον έως ότου διαπιστώσουν ότι στην Αθήνα η νέα κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα την απαλλάξουν  από παθογένειες του παρελθόντος. 

Ο Ραούλ Κάστρο προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα, ενώ η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ εκδήλωσε ενδιαφέρον για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς  της ενέργειας και της αεροναυπηγικής. 

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως ο υπουργός Ανάπυξης Γιώργος Σταθάκης που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον από την Νέα Υόρκη προκειμένου να συναντήσει το μεσημέρι την Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σταθάκης προτίθεται να συζητήσει με την κ. Λαγκάρντ για την προοπτική συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα και φυσικά να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της απομείωσης του δημοσίου χρέους. Μάλιστα ο υπουργός έχει έτοιμες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι κατάφερε με το ταξίδι στις ΗΠΑ να διεθνοποιήσει το ζήτημα του χρέους και να το βάλει ψηλά στην ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού.