«Τα θέματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία και την Πολιτεία, όλα θα πρέπει να λύνονται σε συνεργασία» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εξερχόμενος της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Στον απόηχο της έντασης που είχε δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ο κ. Ιερώνυμος άφησε αιχμές για τα περί απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά. «Άνθρωποι είμαστε και έχουμε πρόβληματα, θα συζητάμε τα προβλήματά μας, χωρίς πείσματα και χωρίς εμμονές» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον κ. Φίλη, επισημαίνοντας ότι «αυτό επιτάσσει και ο Καταστατικός χάρτης .

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών και ότι υπάρχει συναντίληψη, παρείχε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με μεγάλη ευχαρίστηση άκουσε τα όσα σοφά τον συμβούλευσε ο Αρχιεπίσκοπος. Όπως είπε ο Νίκος Φίλης, «βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η θρησκεία διαδραματίζει ηθικό και αγαθό ρόλο όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και μισαλλόδοξες καταστάσεις όπως σε άλλες περιοχές του κόσμου, και αυτά οφείλουμε να τα εκτιμήσουμε».

Ανέφερε ακόμη ότι οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας είναι διακριτοί, και μέσα στο πλαίσιο αυτής της διακριτότητας θα κινείται και η συνεργασία των δύο πλευρών.