«Δίνουμε μάχη να ανοίξουν όλα τα σχολεία και κυρίως να υπάρξει λειτουργία της ειδικής εκπαίδευσης», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, ωστόσο είπε ότι «η γενική εικόνα είναι πως δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία και ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε μεγάλο βαθμό έχει ικανοποιηθεί η ανάγκη για διδακτικό προσωπικό.

Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο Νίκος Φίλης ανέφερε πως είναι θέμα ημερών και εκεί να υπάρξει εξομάλυνση.

Όπως είπε ο κ. Φίλης, μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, έως το τέλος Οκτωβρίου η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί, επισήμανε και ανακοίνωσε ότι σήμερα-αύριο αναρτώνται οι πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, το θέμα αφορά πολλές χιλιάδες παιδιά τα οποία έχουν μεγάλα προβλήματα και πρέπει «κατά προτεραιότητα να δώσουμε αυτή τη μάχη ως υπουργείο». Όλα τα άλλα στον καιρό τους, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας πίστωση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ήδη 4.000 θα προκριθούν ως αναπληρωτές για τα σχολεία και ίσως χρειαστεί, όπως επεσήμανε, «να δούμε και μια επιπλέον διαδικασία για την ειδική αγωγή».

Σε ερώτηση για τον φόρο 23% στη ιδιωτική εκπαίδευση, τόνισε πως είναι θέμα που έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική πολιτική και δεσμεύτηκε πως «ό,τι μπορούμε θα κάνουμε για να μην επιβαρυνθεί το λαϊκό και οικογενειακό εισόδημα, διότι η επιβάρυνση του 23% δεν αφορά κάποιους προνομιούχους συμπολίτες μας, αφορά οριζόντια την οικογένεια».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό θέμα, είπε ότι δεν συζήτησε αναλυτικά με τον Αρχιεπίσκοπο γι' αυτό το θέμα, αλλά πως υπήρξε μια αναφορά ότι «είμαστε σε κοινή πορεία αντίληψης και αντιμετώπισης του ζητήματος».