Εμπλοκή έχει σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, με αφορμή τη συμμετοχή των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής υπό την προεδρία του Μπάρακ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αμερικανική πλευρά αρνήθηκε το αίτημα της Αθήνας να συμμετάσχουν τα Σκόπια στη Σύνοδο με την προσωρινή τους ονομασία FYROM, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και επιμένουν στη συμμετοχή της γείτονος ως «Μακεδονία».

Επέμειναν, μάλιστα, ότι η συμμετοχή των Σκοπίων θα γίνει με το όνομα με το οποίο οι Αμερικανοί την έχουν αναγνωρίσει, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ήδη από το 2004, παρά τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο του ΟΗΕ.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση Κορυφής, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τα όσα είναι σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών, για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο φλέγον ζήτημα.