Απόντος του Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ ενάντια στον εξτρεμισμό και το Ισλαμικό Κράτος, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, εξαιτίας εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με τα Σκόπια.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τα Σκόπια θα συμμετάσχουν με την συνταγματική τους ονομασία ως «Μακεδονία» και ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα είχε δικαίωμα παρέμβασης. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη από την ελληνική αντιπορσωπεία, η αποχή του κ. Τσίπρας από τη συνάντηση  αυτή. 

Σε νεότερη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, έχει αφαιρεθεί από το ημερήσιο πρόγραμμα η συμμετοχή του στη «Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL».  

Το παρασκήνιο της συγκεκριμένης απόφασης είναι έντονο, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά δεν προέβη σε επίσημο διάβημα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά αρνήθηκε να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία FYROM που αναγνωρίζει και ο ΟΗΕ, επιμένοντας να λάβει μέρος στη Σύνοδο με την  ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως είναι αναγνωρισμένα τα Σκόπια από τις ΗΠΑ