Αν οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπάρακ Ομπάμα ήταν -και προφανώς ήταν- οι σημαντικότερες για λόγους πρεστίζ, οι σημερινές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Τζον Κερι είναι αναμφίβολα οι πλέον κρίσιμες από άποψη ουσίας. 

Το κυβερνητικό επιτελείο (Κοτζιάς -Καλπαδάκης στα εξωτερικά, Σταθάκης στα οικονομικά, με τη συνδρομή των Ν. Παππά και Ο. Γεροβασίλη εν συνόλω) έχει προετοιμασθεί για το σύνολο των θεμάτων που είναι πιθανό να θέσει η άλλη πλευρά. 

Η Αθήνα προσβλέπει στη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, στο αίτημα της πρώτης για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Αίτημα που αναμένεται να διατυπώσει η ελληνική πλευρά στη συνάντηση με τον Τζον Κέρι, μία ημέρα σημειωτέον μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. Για την ελληνική κυβέρνηση είναι το υπ' αριθμόν ένα θέμα. 

Την ίδια στιγμή όμως, είναι σαφές ότι ο αμερικανικός παράγων ενδιαφέρεται για την εφαρμογή κάποιων μεταρρυθμίσεων, που θα φέρουν -όπως υποστηρίζει- ξανά την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης. Εδώ, η κυβέρνηση Τσίπρα βάζει έναν ...αστερίσκο, την προστασία της κοινωνικής συνοχής μέσα από τη διατήρηση εργασιακών δικαιωμάτων κ.α. 

Από εκεί και πέρα: είναι αυτονόητο επίσης ότι η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες προσφύγων, είναι θέμα που βρίσκεται ψηλά στην αμερικανική ατζέντα: ας σημειωθεί πάντως ότι και οι δύο κυβερνήσεις αναγνωρίζουν ότι η όποια λύση περνά μέσα από την Τουρκία. 

Ενώ το Κυπριακό είναι, όπως πάντα, στην ατζέντα των ελληνο-αμερικανικών συνομιλιών, με την Ουάσινγκτον να θέλει λύση το ταχύτερο δυνατόν. Επισημαίνεται ότι χθες είχαν ουσιαστική συνάντηση ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Το ενεργειακό και οι αγωγοί είναι, τέλος, ένα θέμα που σταθερά ενδιαφέρει την αμερικανική διπλωματία.