Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Οι τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος, τα μηνύματα που στέλνουν οι συνεργάτες του αλλά και η προεργασία που έχει γίνει σε επίπεδο εξασφάλισης υπογραφών από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η επίσημη ανακοίνωση είναι θέμα ωρών και σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί πριν την Παρασκευή, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος. 

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, και παρά το μπαράζ υποψηφιοτήτων, στην κούρσα για την ηγεσία δεν χωρούν περισσότεροι από τρεις, υπό προϋποθέσεις τέσσερις υποψήφιοι. Αυτοί θα είναι οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέρ του οποίου έχει δραστηριοποιηθεί έντονα τις τελευταίες ημέρες και ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δύο ακόμη υποψήφιοι, οι Άδωνις Γεωργιάδης και Βασίλης Κικίλιας θα εξαντλήσουν τις πιθανότητες που έχουν για την εξασφάλιση 50 υπογραφών, ο κ. Γ. Πατούλης – που έχει έναν αριθμό υποστηρικτών – θα υπαναχωρήσει μπροστά στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη θα εξέταζε το ενδεχόμενο να είναι η μόνη γυναικεία υποψηφιότητα ενώ ο Π. Τατούλης «κόπηκε» εκ προοιμίου από την Εφορευτική καθώς μετά τη διαγραφή του από τον Κ. Καραμανλή, ουδέποτε επεδίωξε να γραφτεί εκ νέου στα μητρώα του κόμματος. 

Ωστόσο, το «δελφινάριο» των τελευταίων ημερών μοιάζει να ενισχύει το αφήγημα του κ. Μεϊμαράκη για την ανάγκη διασφάλισης της σοβαρότητας και της ενότητας στο κόμμα, εξέλιξη που εξυπηρετούσε, άλλωστε, και η καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη με διαδοχικές δημόσιες δηλώσεις του, ο κ. Μεϊμαράκης κάνει λόγο για την ανάγκη τομών στο κόμμα, απορρίπτει το ρόλο του «τοποτηρητή» και στέλνει μηνύματα ενότητας, προτείνοντας να μην υπογράψουν τις λίστες στήριξης των υποψηφίων βουλευτές και περιφερειάρχες προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδοποιήσεις που θα κοστίσουν στη Νέα Δημοκρατία

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο υπόγειος πόλεμος στη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πριν την τυπική έναρξη της εκλογικής μάχης. Ήδη στο παρασκήνιο τα σχόλια είναι δηλητηριώδη, με επίκεντρο, επί του παρόντος, την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα αλλά και το πρόσωπο του Γραμματέα του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκου, ο οποίος πάντως ομνύει στην τήρηση του καταστατικού και ουδεμία διάθεση δείχνει να αποχωρήσει παρά τις ευθείες βολές που δέχεται. Η αντιπαράθεση αναμένεται να επεκταθεί. 

Άλλωστε, οι τρεις βέβαιοι (σ.σ. αν δεν προστεθεί και τέταρτος) διεκδικητές, ο Ευ. Μεϊμαράκης ως εκφραστής του μεσαίου χώρου και το καραμανλισμού, ο Κυρ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος της φιλελεύθερης πτέρυγας και ο Απ. Τζιτζικώστας ως εκφραστής του νέου αλλά και ως υποδοχέας μεγάλου μέρους της λαϊκής δεξιάς ψήφου στη Βόρεια Ελλάδα έχουν κάτι που τους ενώνει, τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και πολλά που τους χωρίζουν στο δρόμο προς την κατάκτηση της Προεδρίας του κόμματος.