Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Βουνό υποχρεώσεων περιμένει την κυβέρνηση η οποία μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης πρέπει να δρομολογήσει πολλά θέματα που εν πολλοίς σχετίζονται με την εφαρμογή του μνημονίου και την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. 

Τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά και αφορούν και τους χρόνους που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για να τρέξει τις εκκρεμότητές της, αφού σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστή η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου

Υπάρχουν μία σειρά νομοθετημάτων που πρέπει να κατατεθούν στην Βουλή αμέσως μετά την έναρξη της νέας Συνόδου κι επιπλέον άμεσα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν και εφόσον θα καταφύγει στην αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων για ρυθμίσεις του μνημονίου όπως πχ το συνταξιοδοτικό για τις οποίες έχει διαβεβαιώσει ότι θα γίνει προσπάθεια να αναζητηθούν έσοδα από άλλα μέτρα. 

Για την κυβέρνηση παραμένει φλέγον το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης έχει έτοιμο το νομοσχέδιο όμως θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και με τους δανειστές για να υπάρξει συμφωνία για το ποιοι οφειλέτες και για  ποια δάνεια θα μπορούν να μπουν σε καθεστώς προστασίας ή και ρύθμισης. Επίσης θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και το εργασιακό σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως και τα θέματα που σχετίζονται με την φορολογία των αγροτών. Επίσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το νόμο για την επιβολή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, θέμα που πρέπει να επιλυθεί ως τις 20 Οκτωβρίου. 

Δεν αποκλείεται επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός να συγκαλέσει τα κυβερνητικά όργανα για να ληφθούν αποφάσεις και να δοθούν αναλυτικές κατευθύνσεις. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει να αναθέσει τον συντονισμό των τριών κύκλων υπουργείων δηλαδή του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, του κυβερνητικού συμβουλίου κοινωνικής πολιτικής και του ΚΥΣΕΑ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα συντονίζει το μίνι υπουργικό συμβούλιο που θα συγκροτηθεί.