Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως προχωρεί σε εκβιαστικά διλήμματα, ομολογώντας παράλληλα την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθεί εξαπέλυσε η ΝΔ δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, απαντώντας, παράλληλα, στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος «απαίτησε» συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Ο κ. Μιχελάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφού υπενθύμισε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο "Έθνος" της Κυριακής - όπου τόνιζε πως αν δεν πάρουμε την 5η δόση η επιλογή αυτή θα σήμαινε χρεοκοπία, τη συνέντευξη του Γιώργου Παπακωσταντίνου στο ΣΚΑΪ - πως αν δεν πάρουμε την 5η δόση θα πάμε σε στάση πληρωμών, την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο ΣΕΒ - ο οποίος επεσήμανε το ενδεχόμενο να μπούμε στο περιθώριο του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί δημοψηφίσματος και την χθεσινή παρέμβαση της κας Δαμανάκη περί επιστροφής στη δραχμή, τόνισε πως οι δηλώσεις αυτές ομολογούν την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης η οποία και εκβιάζει τον κόσμο να υποκύψει σε ένα ακόμα πιο επώδυνο πακέτο μέτρων.

«Και στον εκβιασμό αυτό επιστρατεύουν με ανευθυνότητα την απειλή χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση κάνει αντίστοιχα ότι έκανε το Νοέμβριο του 2009 οδηγώντας τη χώρα στο Μνημόνιο - όταν, δηλαδή, μιλούσαν για κίνδυνο χρεοκοπίας, για διεφθαρμένη χώρα, για οικονομία στην εντατική και 'Τιτανικό'. Τώρα έφτασαν στο σημείο να απειλούν ακόμα και την έξοδο της χώρας από το σκληρό πυρήνα της Ευρώπης , ακομα και για έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια, βάζοντας στο παιχνίδι της αποτυχίας τους, ακόμα και το μεγαλύτερο επίτευγμα της μεταπολιτευτικής περιόδου, την ένταξη (δηλαδή) της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που πέτυχε ο αείμνηστος Κωσταντίνος Καραμανλής. Σίγουρα οι μέρες που επέλεξε η κυβέρνηση να τα κάνει όλα αυτά, τα περίεργα , ακατανόητα και επικίνδυνα, συμπίπτουν με την επέτειο της υπογραφής της προσχώρησης της χώρας στην τότε ΕΟΚ», δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Στο μεταξύ, απορρίπτει η ΝΔ κάθε συζήτηση για συναίνεση, καθώς διαφωνεί κάθετα με την βασική κυβερνητική πολιτική, που εκφράζεται με την αύξηση των φόρων. «Κεντρικός άξονας των προτάσεών μας είναι η μείωση των φόρων, όπως αναπτύχθηκε στο 'Ζάππειο ΙΙ'. Η αύξηση των φόρων προκαλεί παραλυτικό σοκ στην οικονομία. Αυτό το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε μπορεί να κάνει την επανεκκίνηση για την οικονομία και να δώσει την ώθηση από το τέλμα», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Εξ άλλου, υπενθυμίζοντας πως στις 18 Μαίου η ΝΔ είχε τονίσει ξεκάθαρα πως η Ελλάδα έχει και θεσμούς και σύνταγμα και αξιοπρέπεια, ο κ. Μιχελάκης απάντησε στις δηλώσεις του Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών για την ανάγκη συναίνεσης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το θέμα είναι πλέον τι απαντά η κυβέρνηση σε τέτοιες δηλώσεις, που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας».

Επίσης, για «καταστροφολογικά σενάρια» κάνει λόγο η ΝΔ σχολιάζοντας δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και όχι μόνο, περί πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, αν δεν υπάρξει εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου.

«Ρωτάει η κυβέρνηση τι θα κάνουμε αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση της βοήθειας. Ουσιαστικά θέλουν να καταστήσουν ένοχο τον ερωτώμενο. Ενώ την ευθύνη της απάντησης την έχει η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μιχελάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως υπέγραψε, χωρίς να διαπραγματευτεί, το Μνημόνιο.

«Αυτοί πανηγύριζαν γι' αυτό, αυτοί έπεσαν έξω σε όλα και τώρα ρωτάνε τους άλλους τι θα γίνει - αφού έκαναν ό,τι έκαναν, τώρα μας γυρεύουν και τα ρέστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Τέλος την ανάγκη οι κινητοποιήσεις πολιτών που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, να παραμείνουν ακηδεμόνευτες, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινητοποιήσεις αυτές - το πιο ενδιαφέρον είναι πως είναι ακηδεμόνευτες και ελπίζουμε να παραμείνουν έτσι», δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.